Yeni modelin hayata geçirilmesi halinde hastaların ilaç temini için gerçekleştirdiği tekrarlanan başvuruların azaltılması amaçlanıyor. Bununla birlikte çalışma henüz hazırlık aşamasında olduğu için mevcut uygulamanın tamamen değiştiğini söylemek mümkün değil. Hastaların yeni sistemin başlangıç tarihine ve açıklanacak koşullara dikkat etmesi gerekiyor.
Altı aylık raporu bulunan hastaların işlemleri nasıl değişecek?
Bakan Memişoğlu, açıklamasında altı ay geçerli ilaç raporu bulunan bir hastanın durumunu örnek verdi. Buna göre, hekim tarafından belirlenen ilaçta değişiklik olmadığı sürece hastanın her seferinde yeni reçete yazdırmak amacıyla doktora gitmeden ilaçlarını eczaneden alabilmesi hedefleniyor.
Bu yaklaşımda ilaç raporu, tedavinin belirli bir süre için kayıt altına alınmasını sağlayan temel unsur olarak öne çıkıyor. Hastanın tedavisinde değişiklik yapılması halinde yeni değerlendirme gerekip gerekmeyeceği, uygulamanın koşulları çerçevesinde ele alınacak.
Birden fazla ilaç kullanan hastaların bütün raporlarının aynı tarihte başlayıp bitmesi gerekmiyor. Bu nedenle rapor sürelerinin ve ilaçların kullanım koşullarının takip edilmesi önemini koruyor. Yeni sistemin farklı ilaçlar için hangi kurallarla uygulanacağına ilişkin ayrıntıların açıklanması bekleniyor.
Eczanelerden ilaç teslimi hangi aralıklarla yapılacak?
Açıklanan plana göre ilaçların rapor süresi boyunca aylık dozlar halinde eczanelerden alınabilmesi öngörülüyor. Böylece hastanın her ay yeniden reçete düzenletmek için sağlık kuruluşuna gitme ihtiyacının azaltılması amaçlanıyor.
İlaçların aylık dozlar halinde verilmesi, düzenli temin sürecinin devam etmesini hedefliyor. Ancak eczanelerde hangi kontrollerin yapılacağı, rapor bilgilerinin nasıl doğrulanacağı ve sistemin teknik altyapısının nasıl işleyeceği konusunda ayrıntılı uygulama kurallarının netleşmesi gerekiyor.
Yeni uygulama bütün raporlu ilaçları kapsayacak mı?
Bakanın açıklamasında tedavinin değişmemesi koşulu öne çıkıyor. Bu nedenle raporlu ilaç kullanan herkesin bütün ilaçlarını hiçbir kontrol olmadan alabileceği sonucuna varılmamalı. İlaçların niteliği, raporun geçerlilik süresi ve hastanın tedavi durumu uygulamada belirleyici olabilir.
Çalışmanın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığıyla birlikte yürütüldüğü ve hazırlıkların sürdüğü bildirildi. Yeni sistemin yürürlüğe giriş tarihi henüz açıklanmadığından hastaların mevcut reçete işlemlerini sürdürmesi gerekiyor. Resmî duyuru yapıldığında kapsam, istisnalar ve ilaç teslim süreci daha açık biçimde değerlendirilebilecek.




