DİYARBAKIR - Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Şiyar Güldiken, yetersiz tedbirler nedeniyle salgın verilerinin bugün binleri bulduğunu öne sürdü.

Türkiye’de hemen hemen tüm kentlerde salgının ciddi anlamda artmasından dolayı bugün Sağlık Bakanlığı’nın binlere ulaşan günlük vakaları gizleyemediğini iddia eden Güldiken, bugünkü verilerin açıklamasının nedenini de şöyle öne sördü:

“Nasıl oldu da daha düne kadar günlük hasta sayısı 5 bin iken, bugün vaka sayısı 30 binleri buluyor. Türkiye Halk Sağlığı arşiv verilerine bakılırsa Aralık ve Ocak aylarında dahi vakaların olduğu görülecektir. Biz bunu Aile Hekimleri’nden biliyoruz. Dünya Sağlık Örgütü ile Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı veriler arasında fark var. Türkiye’de toplam hasta sayısı 500 binlerdeyken, neden bugün bir milyon 700 binlere çıktı. Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘Aşıları ülkelerdeki vaka sayılarına göre vereceğiz’ demesinden sonra bakanlık hasta ve vaka sayılarını bir tutup verileri vermeye başladı. Yoksa aşıları alamayacaktı. Çünkü bu durum küresel bir mesele, bu açıdan bu rakamları vermeye başladı. Bakın bazen İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği raporlarda kentteki vaka ve ölüm oranları tüm Türkiye’de açıklanandan fazla oluyor. Yani tam anlamıyla yönetememe ve gizleyememe hali hâkim.”

 Koruyucu tedbir: Aşı

 Türkiye’deki aşı tartışmalarına da değinen Güldiken, genel merkezlerinin ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) Bilim Kurulu ile beraber çalışmalarının olduğunu ve konuya dair önümüzdeki günlerde açıklama yapılacağı bilgisini paylaştı. Salgınla baş edebilecek en iyi yolun aşı olduğunun altını çizen Güldiken, Türkiye’nin Çin’den aldığı 50 milyon dozun handikaplarının olduğunu öne sürdü.

 Güldiken, “Ülkeye gelmesiyle beraber aşıyı ilk olarak sağlık emekçileri kullanacak. Bunun nedeni de salgınla birebir mücadele edildiği için. Aşının yan etkileriyle ilgili bugüne kadar herhangi bir bilgi alınmadı. Ama aşının yaklaşık altı ay kişiyi koruduğu ifade edildi. Her şeyden önce aşı iyi bir tedbirdir. Çin’den getirilen aşı diğer ülkelerde üretilen pahalı aşılardan saklanabilirliği konusunda daha güvenilir” dedi.

 Tedbirlerin arttırılması çağrısı

 Sağlık emekçileri olarak bugüne kadar talep ettikleri ya da vaatte bulunulan hiçbir şeyin yerine getirilmediğini öne süren Güldiken, koruyucu maske, tulum gibi ürünlere de ulaşmakta sıkıntı yaşadıklarını aktardı. Yurttaşların hem fiziksel mesafe hem maske hem de hijyen tedbirlerine uyması gerektiğini dile getiren Güldiken, önlemler için her şeyden önce hükümetin tedbirleri sıkılaştırması çağrısında bulundu.  

Editör: TE Bilişim