Masa tenisi, 1900’lü yıllarda İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri’nde selüloit yapılı bir özel top ve tef benzeri gergin raketlerle oynanmıştır. Topun raketlere teması sonucu çıkan “ping-pong” sesleri nedeniyle, yansıma kaynaklı bu isimle de anılmaktaydı. Zaman geçtikçe oyuna ilgi azalmış, ancak 1. Dünya Savaşı’ndan sonra, özellikle İngiltere’de tekrar fazlaca oynanmaya başlanmıştı.

Ping-Pong Birliği, federasyona benzer bir yapıyla, 1902 yılında kurulmuş ve 1905 yılında dağılmıştır. Aradan geçen yıllar sonra, Masa Tenisi Birliği ismiyle, 1920 – 1921 yıllarında yeniden vücut bulmuştur. Uluslararası Masa Tenisi Federasyonu (FITT) adıyla, 1926 yılında kurularak günümüze kadar gelen oluşuma ise, 110’dan fazla ülkenin masa tenisi birlikleri üye olmuştur. Sporcu sayısı olarak ise, bu birliklere üye olan 1 milyondan fazla masa tenisi sporcusundan söz etmek mümkündür.

Oyun alanı ve kullanılan materyaller hakkında bilgi

Masa tenisi sporu, sert, düz, ve genellikle yeşil ya da mavi renkte olan, uzunluğu 274 cm, genişliği ise 152 cm boyutlarında yapılan, geometrik şekli dikdörtgen biçiminde ve de yerden 76 cm yüksekliğinde ayarlanmış ve özelleştirilmiş bir masada oynanır. Oyunun doğasında hızın var olması sebebiyle, sporcular geniş ve rahat bir alana ihtiyaç duymaktadırlar. Bundan dolayı masa tenisi şampiyonalarında, her masa için eni en az 6 metrelik, boyu ise en az 12 metrelik bir alan sağlanır. Görme durumunda sıkıntı yaşanmaması için de, masa çok iyi bir şekilde aydınlatılır. (AJNSLAR)

Editör: TE Bilişim