Amedspor ismi, hem adını aldığı kent ve bölge için hem de rakip takımlar için bir futbol takımından fazlası. Kulübün kökleri 1972 yılında kurulan Melikahmet Turanspor’a kadar uzanıyor. 1990’da satın alındığı Diyarbakır Belediyespor adını alan takımın ismi, 1993’te Diyarbakır Büyükşehir Belediyespor, 1999 yılında ise Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi DİSKİ Spor olarak değişti. 2’nci ve 3’üncü liglerde top koşturan takım, 2014 yılında gerçekleşen kongrede Amedspor ismini alıp, yeşil-kırmızıda oluşan renklerine sarıyı ekledi.

Gittikleri her yerde fiziki-sözlü saldırıya uğrayan Amedspor taraftarları olmasına rağmen  kulübe yönelik 2016 yılında uygulanmaya başlayan deplasmana taraftar götürememe yasağı, pandemi yasaklarına kadar devam etti. Amedspor’un oyuncular ve yöneticileri ırkçı söylem ve fizikli saldırılarla karşı karşıya kaldı. 24 Nisan 2016’da deplasmanda oynanan Ankaragücü maçında Amedspor’un yöneticileri, rakip takımın yönetici ve taraftarlarının saldırısına uğradı. Maçın ardından protokolde bulunan Amedsporlu 5 yönetici darp edildi. Amedspor kafilesini taşıyan otobüse de maç sonrası Ankaragücü taraftarları tarafından taşlı sopalı saldırıda bulunuldu.

13 Ekim 2018’de Sakaryaspor taraftarları, stat çıkışında takım otobüsünü taşladı.

Amedspor isminin, kentin tarihsel birikimine, kültürüne en uygun isim olduğunu belirten kulübün As Başkanı İhsan Avcı, kulüp olarak bugüne dek karşı karşıya kaldıkları ırkçılığa Federasyon ya da diğer kulüplerin sessiz kaldığını söyledi.

 Avcı, Şampiyonlar Ligi'nde, Paris Saint Germain (PSG) ile karşılaşan Medipol Başakşehir Spor’un Yardımcı Antrenörü Pierre Webo'nun, müsabaka sırasında 4’üncü hakemin ırkçı sözlerine maruz kalması sonrası son günlerde futbolda ırkçılığı kınayan kulüplerin açıklamalarını samimi görmediklerini de ifade etti.

Irkçılığa prensip ve ilkesel olarak karşı çıktıklarının altını çizen Avcı, şunları söyledi:

“Başakşehir’in kulüp olarak ya da farklı siyasal partilerin ikircikli, riyakar yaklaşımlarını manidar bulduk. Bunlar gerçekçi yaklaşımlar değildir. Böyle olmuş olsaydı daha 3 hafta önce Sarıyer maçında yine mehter marşları ile karşındık. Her türlü küfür, ırkçı, milliyetçi söylem ile karşı karşıya kalmamıza rağmen, ne Federasyon ne de siyasi partilerin hiçbirinin sesi çıkmadı.” 

Avcı, ayrıca Türkiye’de yaşayan halkların birbirleriyle sorunu olmadığını da ekledi. Avcı, bu konudaki sözlerini şöyle sürdürdü: “Amedspor olarak bu rengimiz, kültürümüz, karakterimiz ile bu liglerde devam etmek istiyoruz. Bizi böyle kabul etsinler. Biz her takımı burada en iyi şekilde ağırlamaya devam edeceğiz. Hiçbir takım burada konaklama sorunu yaşamayacak, tek bir küfür ile karşılaşmayacak. Bu anlayışın tüm spor kulüplerinde temel bir anlayış olmasını bekliyoruz.”

Editör: TE Bilişim