Özel Haber-Fuat Bulut

13 milyon 500 bin kişiyi etkileyen Maraş ve Hatay merkezli depremler, Türkiye tarihinde en büyük iç göçün yaşanmasına neden oldu. İç göçün neden yaşandığı kentlerden biri de OHAL kapsamına alınan Diyarbakır’da yaşanıyor.

6 Şubat’ta yaşanan Maraş’taki 7.7 şiddetindeki depremde biri boş yedi bina yıkıldı. 184 daireden oluşan binaların enkazlarında toplam 414 kişi hayatını kaybetti, 902 kişi de yaralandı. Enkaz kaldırma çalışmalarının sona erdiği kentte çok sayıda bina da hasar gördü.

Ağır hasarlı bina sayısı bin 159

Deprem sonrası Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün oluşturduğu 279 komisyondan oluşan bine yakın ekip, kent genelinde hasar tespit çalışmalarını hızla sürdürüyor. Ekipler şu ana kadar acil yıkılacak 74 bina, ağır hasarlı bin 159 bina, orta hasarlı bin 300 bina, az hasarlı 14 bin binada tespit yaptı.

Hatay depreminden sonra yeni hasar tespiti müracaatları

Hasar tespit çalışmalarının devam ettiği kentte önceki akşam Hatay merkezli 6.4 ve 5.8 şiddetlerindeki yaşanan iki deprem, yeni hasarların oluşmasına neden oldu. Daha önce evi az hasarlı veya hasarsız çıkan çok sayıda vatandaş, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne müracaat ederek, ilk incelemeden bağımsız son depremin yarattığı tahribatların tespiti için müracaat etti.

Deprem korkusu ve konut sorunu göç ettiriyor

6 Şubat’tan bu yana yaşanan bağımsız depremler ve artçı sarsıntıların devam etmesi kent halkında travmaya yol açmış durumda. Hükümetin aldığı karar doğrultusunda havayolu şirketlerinin ücretsiz tahliye gerçekleştirmesi, okulların tatil süresinin 1 Mart’a kadar uzatılması, ev kiralarının yüksek olması gibi nedenler, Diyarbakır’da büyük bir iç göçe neden olmuş durumda.

Ev sahiplerinin fahiş kira talep etmesi nedeniyle Ergani, Bismil, Silvan ve Çınar’da ev arayışı başlarken, kimileri de geçici de olsa kırsaldaki köylerine göç etmiş durumda. 15 gün içerisinde geçici veya kalıcı 200 bin kişinin kentten ayrıldığı belirtiliyor.

Editör: TE Bilişim