Haber- Güneş OCAĞA

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Diyarbakır Temsilciliği, Hak İhlali Raporu'nu yayımladı. Raporda, "Türkiye 31 Mart Yerel Seçimleri sonuçlarına kilitlenmişken, gazeteciler mesleğini yaptıklarında can güvenliği riski ile karşı karşıya kalıyor" denildi. 

Raporda, "Van’da hukuk darbesi sonucunda yerel iktidarın gasp edilerek el değiştirmesi bir anda siyasal atmosferi gerdi. Yaşanan kitlesel gösteri ve protestolarda güvenlik güçlerinin doğrudan gazetecileri hedef alan bir tutum içinde olduğuna dair haberler alıyoruz. Bu bakımdan, güvenlik güçlerine ve yetkililere sesleniyoruz: Gazetecileri koruyun, onlara saldırmaktan vazgeçin. Gazeteciler olayların sebebi olmadığı gibi, tarafı da değildir. Sadece halkın haber alma hakkı için orada bulunduklarını aklınızdan çıkarmayın. Haberin olduğu her yerde mutlaka gazeteci de vardır" diye belirtildi.

"GAZETECİLERİN CANINA KAST EDİLDİ"

"Gazetecilere saldırının bariz ve korkutucu bir örneği de Diyarbakır’da yaşandı" denen raporda, şunları belirtildi:

"Seçim günü merkez Sur ilçesine bağlı Ağaçlıdere kırsal mahallesinde, muhtarlık tartışması nedeniyle iki aile arasındaki kavga büyüdü ve kısa süre içinde silahlı çatışmaya döndü. Çıkan çatışma sonucunda 12 kişi yaralandı. Yaralılardan biri kaldırıldığı hastanede tüm çabalara rağmen kurtarılamadı.

Diyarbakır’da görevli Anadolu Ajansı, Demirören Haber Ajansı ve İhlas Haber Ajansı ekipleri, olay mahalline gidip, söz konusu olaya dair haberler yapmak istedikleri sırada, kavgaya karışan birileri tarafından silahlı saldırıya maruz kaldı. Gazetecilerin ve orada bulunanların üzerine ateş açılması üzerine, insanlar can korkusuyla kaçışmaya başladı. Gazeteci meslektaşlarımız da canlarını kurtarmak için olay yerinden uzaklaştılar. Bu sırada saldırı devam etti ve Anadolu Ajansı ekibinin aracı da isabet aldı. Neyse ki meslektaşlarımız olaydan yara almadan kurtuldu.

Bu olay gösteriyor ki, iktidarın hukuksuzluğu, yasa ve anayasa tanımaz tutumu bir kültür olarak toplumun alt katmanlarına kadar nüfuz etmiş durumda. Öyle ki zorbalar, kendi adaletini sağlamak üzere insanları yaralayabiliyor, katledebiliyor. Bununla da yetinmeyip, kendi sansür dayatmasını gazetecilere silah sıkarak, onların canına kast ederek ikame etme yoluna gidebiliyor. Bu olay üzerine yetkililere buradan bir kez daha çağrı yapıyoruz. Gazetecilerin can güvenliklerini sağlayın. Onlara saldıranların da adalet önünde hesap vermesini temin edin. Bu olayda saldırıya maruz kalan arkadaşlarımıza bir kez daha geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, dayanışma içinde olduğumuzu ifade ediyoruz."

HAK İHLALLERİNİN SAYISAL DÖKÜMÜ

Yapılan başvuru ve açık kaynak taramaları sonucunda TGS'nin elde ettiği verilere göre, 2024 yılı Mart ayında yaşanan basın hak ihlallerinin sayısal dökümü ise şöyle:

Devam eden davada yargılananlar: 12

Hakkında yeni dava açılanlar: 3

Yargılamalarda hapis cezası alanlar: 3

Verilen hapis cezalarının toplamı: 2 yıl 1 ay 22 gün

Verilen hapis cezası onananlar: 1

Onanan hapis cezası toplamı: 2 yıl 4 ay

Verilen hapis cezası ertelenenler: 2

Ertelenen hapis cezası toplamı: 1 yıl 5 ay  27 gün

Haklarındaki dava beraatle sonuçlananlar: 1

Hakkındaki mahkeme kararına ilişkin gerekçeli kararı açıklananlar: 1

Hakkında yeni soruşturma açılanlar: 1

Silahlı saldırıya maruz kalanlar: 5

Darp ve fiziki saldırıya maruz kalanlar: 2

Görev yapması engellenenler: Binlerce gazeteci ve ayrıca 10 

Erişim engeli getirilen internet sitesi: 1

Erişim engeli getirilen haber sayısı: 5

Erişim engeli getirilen sosyal medya hesabı: 16"

Muhabir: GÜNEŞ OCAĞA