ÖZEL HABER- Ceren AKYIL


Kurban Bayramı’nda sofraların vazgeçilmezi olan kurban etlerinin tüketimiyle ilgili gazetemiz Güneydoğu Ekspres’ e konuşan Uzman Diyetisyen Sümeyye Akyıl, özellikle “ölüm katılığı” (Rigor Mortis), hijyen, saklama ve pişirme yöntemlerine dikkat çekerek önemli uyarılarda bulundu.


“KURBANLAR KESİLDİKTEN SONRA HEMEN PİŞİRİLMEMELİ”


Akyıl, Kurban Bayramı’nda konuşulması gereken konunun ölüm katılığı (Rigor Mortis) olması gerektiğinin altını çizerek, “İnsanların ve hayvanların vücutlarında kaslar bulunur ve kaslar enerjiyle kasılıp, gevşer ve hareket ederler. Ancak ölüm gerçekleştiğinde bu enerji ortadan kalktığı için kaslar gevşeyemez. Gevşememiş etlerin hem pişmesi zor olur hem de vücudumuzda sindirilmesi zor olur. Dolayısıyla kurbanları kestikten sonra hemen doğrayıp pişme aşamasına götürmememiz gerekir. İlk gün kurbanın kesildiği ve dinlendirilmesi gereken gün. En az 12 saat mümkünse 24 saat dinlendirilmesi gerekir. Çünkü ölüm katılığı dediğimiz durum 2 saat içerisinde başlar ve 12 saate kadar devam eder. 12 saatte doruk noktasına ulaşır. Sonra gevşemeye başlar eğer hem lezzetli hem de sağlıklı et tüketmek istiyorsak en az 24 saat kadar dinlendirmek gerekir Doğranıp pişirildikten sonra kalanlar ise dondurulup buzdolabında saklanması gerekir. Saklama koşullarına gelecek olursak buzdolabında kıymalar, sakatatlar 1-2 gün kadar tutulabilir. Kuşbaşı gibi etler 3-4 gün, kemikli etler ise maksimum 4- 5 gün şekilde saklanabilir. Kullanılmayan etlerin soğutulma süreçlerinde sakatatları 3-4 ay kadar tutabiliriz. Kuşbaşı gibi etleri de maksimum 1 yıla kadar tutabiliriz. Kemikli olanlar ise 9-10 ay kadar tutabiliriz” dedi.


“ETLER DOĞRANIRKEN PLASTİK YERİNE CAM KULLANILMALI”


Etlerin doğranması konusunda kullanılan malzemeye dikkat çeken Akyıl, “Etler doğranırken tahta, plastik doğrama tahtaları yerine camların kullanılmasını öneriyoruz. Çünkü plastik doğramaları kullandığımız zaman o plastikler yediğimiz besinlere yani etlere bulaşmış oluyor. Dolayısıyla biz etleri tükettiğimiz zaman gözle göremediğimiz mikro plastikleri de tüketmiş oluyoruz. Tahtalarda kesildikten sonra ise oluşan o yarıklarda besinler birikmeye başlıyor. Besin kalıntılarından kaynaklanan mikroorganizmaların üstüne et doğrandığı zaman ete bulaşmış oluyor. Bu yüzden en sağlıklısı cam. Kurban etlerinde dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri de sakatat kısmı. Çünkü bakteri açısından en yoğun kısım sakatat kısmıdır. Dolayısıyla et kesildiği zaman hızlı davranmamız gereken konu sakatatların hemen etten ayrılmasıdır” diye konuştu.


“PİŞİRME YÖNTEMLERİNE DİKKAT EDELİM”


Akyıl son olarak pişirme yöntemlerinin önemine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:
“En sağlıklı pişirme yöntemleri haşlama fırınlama ya da ızgara türleridir. Izgara yöntemi için dikkat edilmesi gereken şey et ve ateş arasında en az 15 cm olması gerektiğidir. Etin yanması durumunda vücudumuz için sağlıklı olan bir besin kanserojen bir besine dönüşmüş oluyor. Kurban Bayramı’ndaki önerilerimizden biri de etin porsiyonunun kontrolünü sağlamak. Et yanına mutlaka çiğ sebze tüketmek. Dengeli beslenmenin yolu ise bir öğünde et tüketiyorsak diğer öğünde mutlaka diğer besin ihtiyaçlarından yani tam tahıllardan, yoğurttan ve sebzelerden faydalanmamız gerekir.”

Muhabir: Ceren AKYIL