Haber - İbrahim İnanç Yıldız

Diyarbakır’da bir günde 20 gazeteci hakim karşısına çıktı. Tutuklu yargılanan bir gazeteci tahliye edilirken, gazetecilerin yurtdışı yasağı kaldırılmadı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 8 Haziran 2022 tarihinde 19 gazeteci gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan 3 gazeteci serbest bırakılırken, tutuklanan gazetecilerden Safiye Alagaş ise bir yıl tutuklu kaldıktan sonra 15 Haziran'da serbest bırakılmış ve dosyası bu davadan ayrılmıştı. Alagaş hakkında 383 sayfadan oluşan iddianame oluşturulurken, 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapsi isteniyor.

16 Haziran 2022 tarihinde tutuklanan 15 gazeteci ise 13 ay sonra 11 Temmuz 2023 tarihinde ilk duruşmada tahliye edilmişti. 18 gazeteci hakkında 7 yıl 6 ay ile 15 yıl arası değişen hapis istemiyle iddianame hazırlanmıştı.

Gazeteciler hakkında “Örgüt üyeliği” iddiasıyla açılan davanın ikinci duruşması Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Davada, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Serdar Altan, Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Aziz Oruç, Xwebûn Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Ali Ertaş, gazeteciler Zeynel Abidin Bulut(Rohat Bulut), Ömer Çelik, Mazlum Doğan Güler, İbrahim Koyuncu, Neşe Toprak, Elif Üngür, Abdurrahman Öncü, Suat Doğuhan, Remziye Temel, Ramazan Geciken, Lezgin Akdeniz, Mehmet Şahin, Kadir Bayram, Esmer Tunç ve Mehmet Yalçın yargılanıyor.

‘Haber içeriklerinde suç unsuru yok’

Savunma yapan Gazeteci Ömer Çelik, “Bu dava özgür basına tahammülsüzlükten kaynaklanmaktadır. Savcı iddianameyi benim üzerinden hazırlamış. İddianamede yer alan söz konusu haber içeriklerinde herhangi bir suç unsuru yer almamaktadır. Bu durum abes birşey. Ben gazeteciyim. Yıllarca adliye koridorunda gazetecilik yaptım. Mahkemenin biraz daha dikkatli davranmasını beklerdim. Atılı suçlamaları kabul etmiyorum” dedi. Avukatların yurtdışı yasağının kaldırılması talebi ise reddedildi.  Duruşma 1 Şubat 2024 tarihine ertelendi.

JINNEWS Müdürü Safiye Alağaş'ın duruşması Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Avukat Resul Temur, müvekkilinin gazetecilik gereği bir etkinliğe davet edilmesi nedeniyle yurtdışı yasağının kaldırılmasını istedi. Tamer, ayrıca arama sırasında el konulan gazetecilik materyallerinin incelemesinin bittiğini ve iadesini istedi. Duruşma 22 Şubat 2024 tarihine ertelendi.

Kürtçe savunma yapıldı

Tutuklu yargılanan gazeteci Mikail Barut’un duruşması da Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Kürtçe savunma yapan Barut, “27 senedir gazetecilik yapıyorum ve bu anlamda tanınıyorum. Aynı zamanda HDP parti meclis üyesiyim. İddianame geçen ifadelerin hepsi yalandır ve yaptığım hiçbir şey suç değildir. Muhalif kimliğim nedeniyle cezalandırılmak isteniyorum” dedi. Savcılık eksikliklerin giderilmesini ve Barut, tutukluğun devam etmesini istedi. Bunun üzerine söz verilen Barut, “savcılığın mütalaasına katılmıyorum” dedi. Mahkeme ara karar için ara verdi. Mahkeme Mikail Barut’un tahliyesine karar vererek, duruşmayı 23 Ocak 2024 tarihine erteledi.

Editör: Beritan KAYA