İstanbul'da pazar günü düzenlenen maraton, yalnızca araç trafiğinde değil toplu ulaşımda da değişikliklere yol açtı. Yarış güzergâhı ve 15 Temmuz Şehitler Köprüsü çevresindeki güvenlik önlemleri nedeniyle metrobüs hattında geçici işletme planına geçildi. Özellikle Anadolu Yakası'na geçmek isteyen yolcular, doğrudan metrobüs bağlantısı yerine otobüs, metro ve Marmaray seçeneklerini değerlendirmek durumunda kaldı.
İstanbul Maratonu metrobüs hattını neden etkiledi?
Türkiye İş Bankası 48. İstanbul Maratonu, 1 Kasım Pazar günü İstanbul'da düzenlendi. Organizasyon kapsamında 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün 03.00 ile 15.00 saatleri arasında araç trafiğine kapatılması kararlaştırıldı. Metrobüs hattının iki yakayı birbirine bağlayan bölümü de köprü üzerinden geçtiği için bu güzergâhta sefer yapılmasına geçici olarak ara verildi.
İETT'nin 30 Ekim tarihli duyurusunda, metrobüs araçlarının maraton boyunca Zincirlikuyu ile Söğütlüçeşme istasyonları arasında hizmet veremeyeceği bildirildi. Açıklamada, Anadolu Yakası'na geçmek isteyen yolcuların Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nü kullanan otobüs hatlarından ve raylı sistem bağlantılarından yararlanabileceği belirtildi.
Bu düzenleme, metrobüsün bütün hat boyunca kapatılması anlamına gelmiyor. Avrupa Yakası'nda yolcu taşımacılığı devam ederken, köprü bağlantısının bulunduğu bölüm geçici olarak devre dışı kaldı. Böylece maraton süresince toplu taşıma hizmetinin belirlenen güzergâhlarda sürdürülmesi amaçlandı.
Metrobüs hangi güzergâhlarda hizmet vermeye devam ediyor?
İETT'nin açıkladığı plana göre Söğütlüçeşme yönüne giden metrobüsler Beylikdüzü Son Durak ile Mecidiyeköy arasında çalışıyor. Beylikdüzü yönündeki seferler ise Zincirlikuyu'dan başlayarak Beylikdüzü Son Durak'a kadar devam ediyor.
Bu uygulamada Mecidiyeköy, Avrupa Yakası'ndan Söğütlüçeşme yönüne gitmek isteyen yolcuların ulaşabileceği son istasyon olarak öne çıkıyor. Zincirlikuyu ise Beylikdüzü yönüne devam edecek metrobüslerin hareket noktası konumunda bulunuyor. İki istasyon arasındaki geçişin yapılamaması, yolcuların alternatif ulaşım araçlarına yönelmesini gerektiriyor.
Burhaniye, Altunizade, Acıbadem, Uzunçayır ve Fikirtepe gibi iki yaka arasındaki bölümde bulunan istasyonlarda da maraton boyunca metrobüs seferi gerçekleştirilemiyor. Bu nedenle Anadolu Yakası'nda metrobüs kullanmak isteyenlerin mevcut işletme planını dikkate alması gerekiyor.
Seferler saat kaçta eski düzenine dönecek?
Köprünün saat 15.00'e kadar kapalı tutulacağının açıklanması, metrobüs seferlerinin de bu saatten sonra yeniden normal güzergâhta çalışabileceği beklentisini oluşturdu. Ancak İETT'nin duyurusunda metrobüslerin yeniden Zincirlikuyu-Söğütlüçeşme arasında çalışmaya başlayacağı kesin saat ayrıca belirtilmedi.
Maratonun tamamlanması, köprüdeki kısıtlamanın kaldırılması ve ulaşım düzeninin yeniden kurulması sonrasında seferlerin normale dönmesi bekleniyor. Bu nedenle yolcuların özellikle öğleden sonra yapacakları yolculuklarda güncel İETT bilgilendirmelerini kontrol etmesi gerekiyor.
İki yaka arasında hangi ulaşım seçenekleri kullanılabilir?
İETT, Avrupa Yakası'ndan Anadolu Yakası'na geçmek isteyenler için Fatih Sultan Mehmet Köprüsü üzerinden çalışan otobüs hatlarını duyurdu. Mecidiyeköy üzerinden 121A, 121B, 121BS, 122C, 122M, 522ST ve 622 numaralı hatlar kullanılabiliyor. 4. Levent bağlantısından ise 129L, E-3 ve 500T numaralı otobüslerle ulaşım sağlanabiliyor.
Raylı sistemle seyahat etmek isteyenler Mecidiyeköy'den M2 Yenikapı-Hacıosman Metro Hattı'na aktarma yaparak Yenikapı'ya ulaşabiliyor. Buradan Marmaray bağlantısıyla Anadolu Yakası'na geçiş mümkün. Küçükçekmece Metrobüs İstasyonu'ndan Marmaray'a aktarma yapmak da alternatifler arasında bulunuyor.



