ABD Anayasa Mahkemesi'nin, göçmenlerin geçişini engellemek için kurulan jiletli tellerin sınır görevlilerince kesilmesine izin veren kararını eleştiren Teksas Valisi Greg Abbott, telleri koymaya devam edeceğini açıklayıp, eyaletin işgal altında olduğunu duyurdu. Abbott, mahkeme kararına karşı çıkmakla suçlanırken, 25 eyalet ortak bildiri yayımlayıp Vali Abbott'a destek verdi.

Abd’de Teksas Isyanı!4

Abbott, Teksas'ın kendisini korumak ve savunmak için "anayasal otoritesini" yürürlüğe sokmak üzere eyaletin "işgal altında" olduğunu ilan etti. ABD yönetimine başkaldırı olarak yorumlanan olayda, merkezi yönetimin Teksas'a müdahale edeceği tahmin ediliyor. Meksika'dan yoğun göç alan eyalette Vali Abbott, sınır hattı boyunca dikenli ve jiletli teller kurdu. ABD Anayasa Mahkemesi ise federal (merkezi devlet) sınır görevlilerine, Meksika sınırındaki dikenli ve jiletli telleri kesme veya taşıma yetkisi verdi.

Abd’de Teksas Isyanı!3


25 EYALETTEN ORTAK BİLDİRİ

ABD Anayasa Mahkemesi'nin kararı bardağı taşıran son damla oldu. Vali Abbott, kararı tanımadığını açıklayıp sınır hattında dikenli tel koymaya devam edeceğini duyurdu. Anayasa Mahkemesi kararına karşı çıkmakla suçlanan Cumhuriyetçi Vali Abbott'a 25 eyalet ortak bildiri yayımlayıp destek çıktı.

Abbott, ABD Başkanı Joe Biden'ın anayasal yeminine sadık kalmadığını ve göçmenlerin eyalete gelişini önleme konusunda taleplerine yanıt vermediğini belirterek eyaletin anayasal kendini savunma hakkını kullanacağını duyurdu. Vali Abbott 3 yılda 6 milyondan fazla yasa dışı göçmenin ülkenin güney sınırında bulunan eyalete girmesinin sorumlusu olarak Biden yönetimi gösterdi.

Abd’de Teksas Isyanı!2


Abbott, Teksas Ulusal Muhafızları, Kamu Güvenliği Departmanı ve diğer Teksas kolluk güçlerinin bu otoriteye ve eyalet yasalarına dayanarak eyaletin sınırlarını korumak için harekete geçtiğini açıkladı.
 

Editör: Ali Çekdar KORKMA