Haber Güneş Ocağa

Güneydoğu Ekspres - Diyarbakır Tabip Odası, Diyarbakır Diş Hekimler Odası, Mezopotamya Psikologlar İnisiyatifi, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), anadilde sağlık hizmeti verilmesine ilişkin SES Şubesi’nde basın açıklaması yaptı.

Diyarbakır Tabip Odası Sekreteri Orhan İlim, yaşamın her alanında anadilinin konuşulması gerektiğini ifade ederek, Elazığ’da meydana gelen depremde kamu çalışanının depremzedelerle anadilleriyle konuşarak hayatlarını kurtardığına işaret etti.

 ‘Dil sağlık hizmetini etkiliyor’

 Açıklamayı okuyan SES yöneticisi Mahfuz Karaaslan ise dillin, sağlık hizmetini etkilediğini kaydederek, “Dil, sağlık hizmetlerinin erişilebilirliğini ve kalitesini etkileyen unsurların başında gelir. Hasta ve sağlıkçı ilişkisinin her iki taraf açısından da anlaşılabilir kılınması sağlık hizmetinin niteliğini ve sonuçlarını ciddi oranda etkiler. Anadilde sağlık hizmeti talebi; sağlık hakkı, tedavi hakkı, hasta hakkı ve yaşam hakkının ayrılmaz bir parçasıdır. Herkese eşit, etkin ve nitelikli sağlık hizmeti sunmanın yolu anadil hakkının bu alanda da kullanımına bağlıdır” dedi.

 'Sağlıkta anadilde hizmet şart'

 Karaaslan,  Türkiye’de kamusal alanlarda olduğu gibi sağlık alanında da yurttaşların anadilleriyle hizmet alımının göz ardı edildiğini belirterek, şunları söyledi: “Sivrice’de meydana gelen deprem sonrasında sağlık çalışanın enkaz altında kalan yaralıyı kurtarmaya çalışırken anadilinde (Kurmanci) öyküsünü alması sonucu hasta ile sağlıklı bir iletişim kurmanın ne kadar önemli olduğu tekrardan ortaya çıktı” diye kaydetti. 

   Herkese eşit, parasız, nitelikli ve anadilde sağlık hakkını savunduklarını dile getiren Karaaslan, “Sağlık örgütleri olarak; sağlığa ulaşım hakkını engelleyen anadillerin önündeki tüm engellerin kaldırılarak evrensel sağlık hizmetine ulaşımın önünün açılmasını istiyoruz” diye belirtti.

Editör: TE Bilişim