ÖZEL HABER - Güneş OCAĞA

Geçen yıl 6 Şubat'ta Maraş'ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17'de 7,7 büyüklüğünde, Elbistan ilçesinde ise saat 13.24'te 7,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Aralarında Diyarbakır'ın da bulunduğu 11 ilin etkilendiği depremde, resmi rakamlara göre 53 bin 537, eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un son açıklamasına göre 130 bin kişi hayatını kaybetti.

Di̇yarbakir’da Yaralar Sarilamadi4


OĞLAKLI'DA KONUT İNŞAASI SÜRÜYOR 

“Asrın felaketi” olarak nitelendirilen depremden etkilenen Diyarbakır'da ise halen yaralar sarılmadı. Deprem esnasında yıkılan 6 binada 409 kişi yaşamını yitirdi. Bütün bu acıların yanında barınma sorunu yaşayan Diyarbakır'daki vatandaşlar için Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından Merkez Bağlar ilçesi Karacadağ eteklerinde bulunan Oğlaklı Mahallesi'nde temeli atılan ve 5 etaptan oluşan 6 bin 40 konutun yapımı ise halen devam ediyor.

Deprem döneminde hükümet tarafından Diyarbakır'da görevlendirilen Bekir Bozdağ ise, inşa edilecek konutlar sonrası Oğlaklı'nın 100 binlik bir nüfusla mega kent olacağını söylemişti. 2024’ün Mart ayında tamamlanması gereken konutların yapımı halen sürerken, merkez Kayapınar İlçesi'nde bulunan Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin önüne kurulan 621 konteyner kentte 2 bin 500 kişi kalıyor.

Di̇yarbakir’da Yaralar Sarilamadi3


DİĞER İLLERE DE YARDIM ELİ UZATILDI 

Depremden etkilenen vatandaşlara yardım eden Diyarbakır'daki tüm kurum ve kuruluşların bileşeni olan Kent Koruma ve Dayanışma Platformu'nun göstermiş olduğu seferberlik ise takdire şayandı. Diyarbakır'da depremden etkilenen vatandaşlar için yardım seferberliği gösteren Platform, diğer deprem bölgeleri olan illere de TIR'larla yardım götürdü. 


ORTA HASARLI EVLERDE YAŞAM MÜCADELESİ 

Depremin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen Diyarbakır'da ağır hasar alan 5 bin 459 binanın daha az bir kısmı yıkılırken, kentin en yoksul semti olan merkez Bağlar İlçesi'nin yoksul mahallelerinde ise binlerce kişi orta hasarlı evlerde yaşam mücadelesini sürdürüyor.

Di̇yarbakir’da Yaralar Sarilamadi2


STK'LARIN GÖSTERDİĞİ BÜYÜK DAYANIŞMA

Deprem döneminde Diyarbakır'daki STK'ların bir araya gelerek oluşturduğu Kent Koruma ve Dayanışma Platformu'nun o dönemki Sözcüsü Eğitim Sen Genel Sekreteri Zülküf Güneş, gazetemiz Güneydoğu Ekspres'e yaptığı açıklamada, "Depremin üzerinden tam bir yıl geçti. Diğer illere nazaran tabi ki de acımız daha azdı.

O dönem Diyarbakır'da Sivil Toplum Örgütleri'nin bir araya gelerek, oluşturduğu Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu, bütün enkazların başında araç gereçlerinden tutun da insani yardımına kadar bu çalışmalara katılım sağladı. Ve kendi yaralarını sarmakla beraber diğer illere de büyük desteklerde bulundu. Tabi platformun oluşturduğu kriz merkezi, sadece enkazlarla ilgili çalışmalar yürütmedi, aynı zamanda kentin bütününe insanların barınma, aş ve diğer sorunlarıyla da ilgilendi. Büyük bir dayanışma örneği sergilendi" dedi.

TRAVMATİK SORUNLAR YAŞANDI 

Kayyumlar nedeniyle Diyarbakır'da halk belediyeciliğinin olmadığını ifade eden Güneş, şunları kaydetti: 
"Deprem döneminde halkımız büyük sıkıntılar yaşadı. Ve bu platform bu eksiklikleri tamamladı. Yaralar tam olarak sarıldı mı? aslında henüz iktidarın verdiği sözlerin dahi yerine getirmedi görülüyor.

Diyarbakır'da inşa edilen deprem konutları Kasım ayında ilk etabı normalde teslim edilmesine ilişkin bir vaat vardı, Şubat ayındayız henüz teslim edilmedi. Yaklaşık 40 bin hane Diyarbakır'da barınma sorunu yaşıyor. Barınma sorunuyla beraber yoksulluğun verdiği sorunla var. Çocuklar bu dönemde eğitimden uzaklaştı, bir kaç aile bir olup aynı evde yaşamak zorunda kaldı. Bu da farklı travmatik sorunlara neden oldu."

Muhabir: Güneş OCAĞA