Kamu petrol arama ve üretim şirketi TPAO, Diyarbakır havzasında petrol ve doğalgaz kaynaklarının tespiti ve çıkarılması için ABD'li Continental Resources ve hali hazırda Türkiye'de faaliyet gösteren TransAtlantic Petroleum ile ortak girişim anlaşmasını 13 Mart'ta imzaladı. Continental Resources'dan Reuters'ın konuyla ilgili sorusuna haberin yazıldığı sırada bir yanıt gelmedi.
BAKANLIĞIN DİYARBAKIR PLANI
Bayraktar, "Geleneksel, alışıldık yöntemlerle de yeni rezerv yeni keşiflere devam ediyoruz. 2025 yılı Mayıs ayına kadar yaklaşık 42 milyon yani neredeyse 3 milyar dolarlık bir petrol keşfi var... Ama bizim Diyarbakır'da yapmak istediğimiz şey bu konvansiyonel olmayan üretimle kayaların içerisindeki kaya gazı, kaya petrolü, kayaların içerisine sıkışmış doğalgaz ve petrolü üretmeyle alakalı" dedi.
"ABD'LİLER İLE YÜRÜYECEĞİZ"
Konvansiyonel olmayan üretim için Diyarbakır'da kaya petrolü, Trakya'da ise kaya gazı için mart ayında (şirketlerle) imzaladıkları anlaşmayı hatırlatan Bayraktar, "Onlarla yürüyeceğiz" dedi. Diyarbakır'da arama amaçlı sondaja bu yıl başlanacağını geçen ay söyleyen Bayraktar, arama takvimine ilişkin ise bir bilgi vermedi.
“DÖNEMİN EN ÖNEMLİ PROJESİ”
Kaya gazı ve petrolü için "bu dönemin en önemli projesi" diyen Bayraktar "Böyle bakıyorum çünkü bunun oyun değiştirici bir etkisi olabilir. Yani bu konuştuğumuz binlerce, onbinlerce varil (üretim), çok farklı bir yere gidebilir" dedi.
GABAR’DA TOPLAM 32,6 MİLYON VARİLE ULAŞTI
Güncel verilere göre TPAO'nun konvansiyonel yöntemlerle üretim yaptığı Gabar sahasında 113 kuyuda günlük 81 bin 66 varil petrol üretiliyor. İlk keşiften itibaren geçen 45 ayda ise toplam üretim 32,6 milyon varile ulaştı.
DİYARBAKIR’DA 15-20 BİN VARİL ÜRETİM
Bayraktar, Türkiye'de üretim yapılan daha küçük sahalardan Adıyaman'da günlük yaklaşık 10 bin varil, Batman'da yaklaşık 30 bin varil, Diyarbakır'da ise 15 bin-20 bin varil üretim yapıldığını ifade etti.