Tüm dünyayı etkisi altına alan ve birçok eski alışkanlığı değiştiren pandemi süreci ile birlikte taşınmaz sektörü de dönüşüme uğradı. Taşınmazlar sanal turlarla tanıtıldığı gibi tapuların da online olarak alınması imkanı doğdu. Taşınmazın ada ve parsel bilgileri girilerek konumuna ulaşmadan tutun, alıcı ve satıcının bir arada olmadan farklı yerlerde işlem yapabilmesine, tapu müdürlüğüne gidilmeden işlem başlatılabilmesine, e-devlet portalı üzerinden taşınmaz kayıtlarına ulaşılabilmeye kadar birçok dijital uygulama vatandaşların kullanımına sunuldu.

Diyarbakır’ın Merkez Kayapınar İlçesi tapu müdürlüğüne düşen yolumuz nedeniyle bu dijital dönüşüme de şahitlik etme fırsatı bulduk. En başta şunu belirtmek isterim ki, yaşadığımız covid-19 pandemisi sürecinde vatandaş ile doğrudan çalışan kamu kurumlarının taşıdığı risk gerçekten çok fazla. Bu anlamda da, Kayapınar Tapu Müdürlüğü çalışanlarını ayrıca kutlamak isterim. İmkânları ölçüsünde olağanüstü gayretle ve pandemi süreci şartlarının gerekliliklerine uyarak hizmet vermeye devam ediyorlar. Başvurular ya online yapılıyor ya da istediğiniz güne randevu alınarak; harç ödemeleri ise gerçekten bir tık uzaklıkta, çay içerken bile ödeme yapabiliyorsunuz. Talepler çok çabuk karşılanıyor, hiçbir serviste bekleme, yığılma olmuyor. Kime ne sorsanız bilgisi dâhilinde cevap veriyor ya da sizi cevap verecek kişilere yönlendiriyor. Fiziki imkânlar yerli yerinde. Ama en önemlisi tüm personelin gayet nazik ve güler yüzlü olarak hizmet vermesi. Hepsi profesyonelce ve devleti temsil etmenin bilinciyle hareket ediyor. Her gün yüzlerce insanın ziyaret ettiği müdürlükten insanların mutlu ve memnun olarak ayrılmaları için ellerinden gelen gayreti gösteriyorlar. Hizmet kalitesinin üst seviyede olduğunu rahatlıkla görebiliyorsunuz.

Gelelim dijital dönüşüme. Aklıma takılan en önemli soru alıcı ve satıcının bir arada olmadan nasıl tapu devri yapacağıydı. Sağ olsunlar, satıcının talebiyle başlayan süreci öyle güzel anlattılar ki, sanki o an o işi yapıyormuş gibi hissettim kendimi. Satıcı istediği herhangi bir tapu müdürlüğünden başvuru yapıyor, taşınmazın nerede olduğu ve alıcının nerede imza atacağını söylüyor. Daha sonra tarafları video konferans yöntemiyle görüştürüp tapuyu teslim ediyorlar. Gerçekten çığır açan bir hizmet.

Ayrıca, tüm tapu müdürlüklerinin e-arşiv uygulamasına geçtiğini ve onbinlerce belgenin dijitalleştirdiğini; bu vesileyle tapularda yer alacak QR kodu ile taşınmaza ait birçok bilgiye erişimin mümkün olacağını, mimari projesine, oda sayısına,  metrekaresine kadar birçok bilginin kullanıma açılacağını öğrendim. Yine web-tapu uygulaması sayesinde taşınmaz sahibinin taşınmazına beyan işleyebileceği, taşınmazının incelenmesi için yetki verebileceği gibi bir sürü yeniliklerden haberdar oldum. Beni ziyadesiyle memnun eden bir başka yenilik ise tapu işlemleri için yurt dışı temsilciliklerinin açılacak olması. Hâlihazırda Almanya Berlin Başkonsolosluğunda verilen hizmetin, Türkiye vatandaşlarının yoğun olduğu başka ülkelerde de verilecek olması güzel bir gelişme.

Sözün özü şudur ki, teknolojinin gelişmesiyle tapu müdürlüklerinin hizmet kalitesi gerçekten çok artmış. Hafızalarda bulunan o kasvetli kamu kurumları havası dağılmış, insan ve hizmet odaklı bir anlayışa geçilmiş. Darısı diğer kurumların başına!

Emeği geçen herkese teşekkür etmek gerek.