Fuat Bulut/Özel Haber

Maraş merkezli depremler nedeniyle Diyarbakır’da 7 bina yıkılırken, özellikle 1999 öncesi yapıların bulunduğu merkez Yenişehir ve Bağlar ilçelerinde 5 bini aşkın binada “orta” ve “ağır” hasarlar meydana geldi. Devlet, çözüm olarak şehir dışında depreme dayanıklı, çok katlı olmayan TOKİ projesini hayata geçirme hazırlığı yaparken, kentte ve bölgede müteahhitlerin örgütlü olduğu Diyarbakır Müteahhitleri Derneği Başkanı Aziz Elaldı’dan çarpıcı öneriler geldi.

Gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e konuşan iş insanı Aziz Elaldı, 1999 öncesi binaların güvenli olmadığı belirtirken, bu yapıları inşa edenlerin bir dilekçeyle ilgili ve yetkili mercilere pozitif ihbarda bulunmalarını önerdi.

“Diyarbakır’daki bazı bölgeler tabutluktur”

DİMDER Başkanı Aziz Elaldı, şunları söyledi:

“Maraş merkezli depremlerde, özellikle 1999 öncesinde inşa edilen Huzurevleri, Cezaevi, Şehitlik gibi semtlerinde hasar oluştu. Bu bölgelerde binaların yıkılmaması oraların sağlam olduğunu göstermiyor. Tamamen bir şans, tamamen bir tesadüften dolayı ayaktadır hepsi. Bu bölgelerdeki binaların tamamı birer tabutluktur.

“1999 öncesi bina yapanlar pozitif ihbarda bulunsun”

O yüzden dedik ki o dönemde bunları yapan şahıs ve müteahhit veya firmalar, gidip pozitif ihbarda bulunsunlar. Yani yetkili kurumlara bir dilekçe ile başvurularını yapıp, hem kendi sorumluluklarını üzerinden atsınlar hem de bunlarla ilgili yasal işlemleri başlatsınlar. Bu insani bir durumdur aynı zamanda. Dilekçede şunları ifade etmeliler; 1999 öncesinden bu binayı yapmışım, bu sebeple o dönemde bir deprem yönetmeliği olmadığından kaynaklı, 6 şiddetindeki bir depreme çok dayanabileceğini düşünmüyorum bu binanın. Gereğinin yapılmasını istiyorum. İşte orada da devlet araya girecek, belediye araya girecek, yerinde dönüşüm projeleriyle o bölgeleri kurtaracak.”

“Yerinde dönüşüm sosyal yaşamı da koruyacak”

Şehir dışında yapılacak TOKİ projelerinin yanı sıra şehir merkezinde yerinde dönüşümün süreci hızlandıracağını vurgulayan Aziz Elaldı, “Yeni konutlar için bugün 80 milyar bir para gidecek. Yerinde dönüşüm olsa bu paranın 5’te biri gitmeyecek ve bu kadar insan da ölmeyecek. Yerinde dönüşüm tek çözüm diyoruz. TOKİ veya bizim dışımızdaki şehir dışındaki yerler de önemli. Yeni yerleşim alanlarının maliyeti çok yüksek. Altyapısı, kanalizasyonu vs. Burada mevcut herşey hazır. Daha hızlı dönüşüm olur. Ve bir de insanları sen mahallesinden semtinden koparmamış oluyorsun. Bir de şehir merkezlerini daha canlı tutuyorsun. Şehir dışına taşımıyorsun, tarım alanlarını heba etmiyorsun. Yerinde dönüşümle hem dengeyi koruyorsun hem sosyal yaşamın devamını sağlıyorsun.”

Editör: Celal KUZU