Diyabet, vücudumuzun pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insulin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumun da gelişen ve ömür boyu süren bir hastalık türüdür.

Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF), dünya genelinde 382 milyon yetişkinin diyabet hastası olduğunu tahmin etmektedir. Ülkemizde ise diyabet sıklığının geçen yıllara göre önemli derecede arttığı ve son çalışmalara göre 10 milyonun üzerinde hasta olduğu belirtilmektedir.

Dolayısıyla çağımızın en önemli hastalıklarından biri olan diyabet, beslenme alışkanlığımızı da değiştirmektedir. Bu hafta diyabet hastaları için önemli bir yemek tarifi yapacağım. Bu tarif bağışıklık açısından da önemli bir yemektir. Yapanlara afiyet olsun. Sağlıklı günler diliyorum.

Gerekli malzemeler:

400 grama doğranmış domates

1 yemek kaşığı domates püresi

2 yemek kaşığı zeytinyağı

2 diş ezilmiş sarımsak

1 adet şeritler halinde dilimlenmiş pırasa

70 gram doğranmış havuç

60 gram küp doğranmış kereviz

1 adet dilimlenmiş kırmızı soğan

1 adet defne yaprağı

1 çay kaşığı kimyon

400 gram hazır haşlanmış barbunya veya Meksika Fasulyesi.

Yemeğin yapılışı:

Havuç ve kerevizi tuzlu suda 15 dakika kadar kaynatın. Orta ateşte bir tavaya soğan, sarımsak ve pırasayı kahverengileştirmeden yumuşayana kadar çevirin. Yarı haşlanmış sebzeleri ve soğan karışımını bir sos tenceresine aktarın. Doğranmış domates, domates püresi, defne yaprağı ve kimyonu ekleyin. 30 dakika kadar kaynatın.

Defne yaprağını çıkarıp, bir güveç kabına aktarın, üstüne haşlanmış barbunyayı katın, 15 dakika daha pişirip, sıcak servis edin.