Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürlüğü, kent genelinde kanalizasyon hatlarında sık sık yaşanan tıkanmalara dikkat çekerek vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu. Ekiplerin yaptığı temizlik ve bakım çalışmalarında kanalizasyon hatlarının büyük ölçüde yemek artıkları, yağ, ıslak mendil, maske ve inşaat atıklarıyla dolu olduğu tespit edildi.
"KANALİZASYONLAR SADECE ATIK SU TAŞIMAK İÇİNDİR"
DİSKİ’den yapılan açıklamada kanalizasyonların yalnızca atık suyu taşımak amacıyla inşa edildiği hatırlatıldı. Ancak yanlış kullanım nedeniyle hatların tıkandığı, bunun da taşkınlara yol açarak hem altyapıya zarar verdiği hem de halk sağlığını tehdit ettiği vurgulandı.
“KANALİZASYONLARI ÇÖP KUTUSU GİBİ KULLANMAYIN"
DİSKİ Atıksu İşletme Şube Müdürü Abbas Aslan, kent genelinde kanalizasyon hatlarında yaşanan tıkanmalara dikkat çekerek vatandaşlara uyarıda bulundu. Son zamanlarda kanalizasyon kanallarında ciddi anlamda tıkanmaların oluştuğuna işaret eden Aslan "Son dönemde kanalizasyon hatlarımızda ciddi tıkanmalarla karşılaşıyoruz. Temizliklerde hatların yemek artıkları, yağ, ıslak mendil, maske ve inşaat atıklarıyla dolduğu görüldü. Kanalizasyon hatları yalnızca atık suyu taşımak içindir. Ancak yanlış kullanım nedeniyle altyapımız zarar görüyor, taşkınlar yaşanıyor ve halk sağlığı risk altına giriyor.
Tıkanan kanalizasyonlar kötü kokuya, görüntü kirliliğine ve bulaşıcı hastalık riskine yol açıyor. Özellikle çocuklarımız, yaşlılarımız ve kronik rahatsızlığı olan yurttaşlarımız bu durumdan daha fazla etkileniyor. Halkımızdan ricamız, kanalizasyonları çöp kutusu gibi kullanmamalarıdır. Yemek yağlarını lavaboya dökmeyin, hijyen ürünlerini tuvalete atmayın, inşaat atıklarını gelişigüzel bırakmayın. Bu tür ihlaller küçük gibi görünse de büyük sorunlara yol açıyor. Kanalizasyona atılmaması gereken birçok madde var: yemek artıkları, yağlar, kahve telvesi, ıslak mendil, maske, ped, tampon, bebek bezi, kâğıt havlu, inşaat atıkları ve kimyasal maddeler… Bunların tamamı borulara ve çevreye büyük zarar veriyor. Sağlıklı bir çevrede yaşamak ve gelecek nesillere daha temiz bir şehir bırakmak için her yurttaşın duyarlı olması gerekiyor. Birlikte hareket edersek hem altyapımızı koruruz hem de daha temiz ve sağlıklı bir Diyarbakır’da yaşarız" diye konuştu.