ÖZEL HABER/ Ceren AKYIL
Dicle Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü tarafından düzenlenen 3 günlük İktisat Veri Bilimi Seminerleri (IVBIS 2025), öğrencilerin yoğun ilgisiyle tamamlandı. Program kapsamında düzenlenen sertifika takdim töreni, İİBF Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e konuşan İİBF Dekanı Prof. Dr. Pelin Karatay Gögül, veri bilimi odaklı eğitim programları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Gögül, Diyarbakır’da bir ilk olan bu programla birlikte, hem akademik hem de sektörel alanda önemli bir boşluğun doldurulmaya başlandığını ifade etti.
“ÖĞRENCİLER VERİ TEMELLİ DÜŞÜNCE YAPISINI KAZANIYOR”
Veri bilimi, ekonomi ve sosyal bilimler öğrencilerine yönelik olarak düzenlenen seminer dizisinin, veri okuryazarlığı, veri analizi ve ekonometrik modelleme gibi alanlarda teorik ve uygulamalı bir çerçeve sunmayı amaçladığını belirten Gögül, “Hedefimiz, öğrencilerimizi dijital dönüşüm sürecinde yetkin bireyler olarak yetiştirmek. Bu kapsamlı eğitimlerle öğrenciler, hem akademik dünyada hem de iş hayatında ihtiyaç duyulan veri temelli düşünce yapısını kazanıyor” dedi.
“DİYARBAKIR’DAKİ VERİLERE ULAŞMAKTA ZORLANIYORUZ”
Gögül, Diyarbakır’a ait saha çalışmalarına ait verilere ulaşmakta zorlandıklarını ve karşılaşılan problemler neticesinde böyle bir çalışma grubuna ihtiyaç ortaya çıktığını ifade ederek, “Bu ekip zenginleştirilerek fakültemiz bünyesinde kamu kuruluşları, sanayi bölgesi ve sivil toplum kuruluşların ile ortak çalışmalar sürdürecek veri bilimi çalışma grubu oluşturulacaktır. Bu grup uygulamalı araştırmalarla şehre ve bölgeye katkı sağlayacak” diye konuştu.
“DÜNYA DEĞİŞİYOR, BİZ DE BU DEĞİŞİME AYAK UYDURUYORUZ”
Günümüz dünyasında ‘Veri Bilimi’ ve ‘Big Data’ gibi kavramların yeni uzmanlık alanlarının doğmasına yol açtığını aktaran Gögül, şunları kaydetti: “Gelişmiş ülkeler, kurumlar ve uluslararası şirketler bu alanda özel departmanlar kuruyor. Biz de üniversite olarak bu değişime ayak uyduruyor, öğrencilerimizi geleceğe hazırlıyoruz.”