ÖZEL HABER / Fuat BULUT-Ceren AKYIL

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Akyıl, PKK’nin silah bırakma ve fesih kararının ardından Diyarbakır’ın barış süreciyle birlikte turizmdeki potansiyelinin önemli ölçüde artacağını söyledi. Gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e konuşan Akyıl, barış sürecinin turizme etkisini ve kentteki turizm sektöründe atılması gereken adımları değerlendirdi.

“DİYARBAKIR’A HIZLI BİR ŞEKİLDE TALEP OLACAK”

Akyıl, geçen yıl Diyarbakır’da 1 milyon 200 bin konaklamayla sezonun tamamlandığını ve bu yıl yüzde 20’lik artışla devam ettiğini belirterek, “Bu sürecin etkisiyle Diyarbakır’a hızlı bir şekilde talep olacak. Normal şartlarda 2 dönemlik sezon var; Mart-Haziran ve Eylül- Kasım ayları. Bu süreç sezon dışındaki zamanları da kapsayacak. Gelmek isteyenler bahar aylarında kendilerine yer buluyorlardı ama bu süreçten sonra yer bulamayacak” dedi.

“DİYARBAKIR TERÖR ALGISIYLA KAYBEDERKEN BARIŞLA KAZANACAK”

PKK’nin kendini feshetmesi ve silah bırakmasının Türkiye’deki algıyı da değiştireceğini aktaran Akyıl, şunları söyledi: “İnsanlar sürecin nasıl olacağını bekliyor. Özellikle bizim bölgede çok fazla umut var. Yeni süreç bu bölgede mutluluk ile karşılandı. Bizim beklentimiz Turizm patlamasının özellikle Diyarbakır’da olacağı yönünde. Diyarbakır, uzun yıllar boyunca Batı tarafından terör olaylarının merkezi olarak gösterildi, ancak barış süreciyle birlikte bu kötü algı sona erecek ve bölge huzur bölgesine dönüşecek. Turizm için bölgenin huzuru olmazsa olmazlardan biridir. Buraya sadece yerli değil yabancılarda daha fazla gelecek. Kağıt üzerinden okunan terör algısı kalkacak. Turizm bu bölgeden başlayacak. Diyarbakır terör algısıyla kaybederken bugün barış süreciyle kazanacak” şeklinde konuştu.

“YEREL YÖNETİMLER VE TURİZM BAKANLIĞI ADIMLAR ATMALI”

Akyıl, Diyarbakır’ın şu anki turizm altyapısının 10 binden fazla yatak kapasitesine sahip olduğunu, ancak bu kapasitenin, artan talebi karşılamak için yeterli olmayacağını ifade etti. Şehirdeki tarihi ve kültürel mirasları gün yüzüne çıkarmak için hızla harekete geçilmesi gerektiği vurgulayan Akyıl, özellikle Lice’de Bırkleyn Mağarası, Silvan’da Hasuni Mağarası, Ergani’de Çayönü gibi tarihi alanların hızlıca turizme kazandırılması gerektiğini belirterek, “Diyarbakır’daki en büyük eksikliklerden biri de Kent Müzesi’nin olmaması. Şehir, 12 bin yıllık tarihe sahip, ancak biz sadece %10’luk bir kısmını gösterebiliyoruz. Bu müzeyi kurarak gelen turistlerin tarihle daha derin bir bağ kurmalarını sağlayabiliriz. Turistler müzeleri gezip tarihini görüp daha sonra ilgili alanlara gidiyorlar” diye konuştu.

“İLÇELER DE TURİZME KAZANDIRILMALI”

Akyıl, kent merkezindeki tarihi mekanların yanı sıra ilçelerdeki turistik alanlara dikkat çekerek, buralarda alt yapının hazır hale getirilmesini istedi. Akyıl, “Diyarbakır merkezinin yanı sıra, ilçeler de turizm potansiyeli açısından büyük fırsatlar barındırıyor. Ergani, Eğil, Lice gibi ilçelerin, turizm açısından değerlendirilebilir. Bu ilçelerde konaklama alanları oluşturulabilir. Her ilçe farklı bir turizm deneyimi sunabilir. Örneğin, Ergani’de oteller kurulabilir ve turistik turlar için bir merkez haline gelebilir.”

Muhabir: Fuat BULUT / Ceren AKYIL