Diyarbakır’da uzman isimden kalp krizi uyarısı
Diyarbakır’da uzman isimden kalp krizi uyarısı
İçeriği Görüntüle

ÖZEL HABER / Ceren AKYIL

Diyarbakır’da yaz aylarının gelmesiyle birlikte sıcaklıkların artması, turizm sezonunu etkilemeye devam ediyor. Mezopotamya Turizm Otelcilik ve Seyahat Acenteleri Derneği (METOSAD) Başkanı Veysi Kaya, gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e yaptığı açıklamada, artan sıcaklıkların turizme yansımalarını değerlendirdi.

“KÜLTÜR TURİZMİNDE AZALMA, DOĞA TURİZMİNDE ARTIŞ”

Son günlerde artan sıcaklıkların etkisiyle turizm dallarına etkisini değerlendiren Kaya, “Diyarbakır’a gelen turist sayılarında kültür ve inanç turizminde azalma olsa da doğa ve benzeri turizm dallarında artış görülüyor. İlkbahar ve sonbahara oranla Diyarbakır’da turist sayısı yarı yarıya, otellerdeki doluluk oranı ise yaklaşık yüzde 40 oranında azaldı. Ancak geçen yılın yaz aylarına oranla bu yaz turist sayısında yüzde 25 artış görülüyor. Bunun etkenlerinden biri, bölgedeki çözüm süreciyle birlikte silahların bırakılmasıdır. Silahsızlanmayla birlikte ilçelere olan talebin artmasıyla doğa turizmi ön plana çıktı. Lice ilçesindeki Birkleyn Mağarası, Ergani ilçesindeki Hilar Mağarası, Silvan ilçesindeki Hassuni Mağarası’na talep artıyor. Bunun yanında Kral Yolu’nun yapılması da önemli etkenlerden biri. Diyarbakır’da geçen seneye oranla yüzde 100’lük bir turist artışı görülebilir diyebiliriz. Çünkü eskiden vatandaşlar Diyarbakır’da şehir merkezinden ayrılmazdı. Turistleri şehir merkezine hapsetmiştik. Doğa turizminin ön plana çıkmasıyla birlikte ve son 2-3 yılı dahil ettiğimizde, Diyarbakır son yılların zirvesinde” dedi.

“DİYARBAKIR TURİZMİNİ 12 AYA YAYMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Yaz aylarında turizm sezonunun sönük geçtiğini belirten Kaya, şöyle devam etti:
“Özellikle Diyarbakır turizminin 12 aya yayılmasını istememizin nedenlerinden biri de yaz aylarında sıcaklıkların artmasıyla otellerdeki doluluk oranının ve turist sayısının sezona göre azalmasıdır. Örneğin, Dubai ne kadar sıcak olursa olsun sürekli turist alan bir bölge. Diyarbakır’da kent takvimini düzgün oluşturduğumuz takdirde turizmi 12 aya yayma fırsatı elde etmiş olacağız. Şu an Diyarbakır turizmi 12 aya yayılmadığı için yaz ayları sönük geçiyor diyebiliriz. Seyahat acenteleri olarak bölgeyi paket tur şeklinde satmaya çalışıyoruz. Sadece bir il üzerinden değil; Diyarbakır konaklamalı Mardin, Batman ve Urfa’yı birleştirip 4 gün 4 gece veya 5 gün 5 gece olarak satmaya çalışarak bu zararı en azami düzeye indirmeye çalışıyoruz.”

Manset2-12

“DİYARBAKIR’DA YAŞAM DURMUYOR”

Diyarbakır’da sıcaklıkların artmasına rağmen hâlâ ilginin olduğunu ifade eden Kaya, son olarak şöyle dedi:
“Turistler genelde saat 18.00’e kadar ilçelerdeki turizme elverişli bölgeleri ziyaret edip, 18.00’den sonra şehir merkezini ziyaret ediyorlar. Örneğin, misafirimiz Eğil’de 17.00-18.00’e kadar gezip serinliyor ya da Çermik’in doğa harikasından yararlanıp şehir merkezine geri döndüğünde serinlemiş oluyor. O saatlerde de şehir merkezindeki zamanını turizme harcayabiliyor. Diyarbakır’da yaşam durmuyor; gece saat kaç olursa olsun gezebiliyorlar. Bu da şehrin ne kadar güvenli olduğunu ve aile ziyaretlerine uygun olduğunu gösteriyor.”

Muhabir: Ceren AKYIL