Özel Haber – Jan BELEK
Bölgenin en verimli tarım alanlarını etkisi altına alan yağışlar; pamuk, mısır, buğday ve çeşitli sebze ürünlerini büyük ölçüde tahrip etti. Dolu nedeniyle buğday başaklarının döküldüğü, sebze fidelerinin ise fırtına nedeniyle kırıldığı belirtildi.
SEBZE VE MEYVEDE CİDDİ KAYIPLAR
Gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e konuşan Diyarbakır Sebze ve Meyve Komisyoncuları Odası Başkanı Murat Taş, yaşanan afetin tarıma verdiği zararın çok büyük olduğunu vurguladı. Özellikle patlıcan, biber ve domates üretiminde ciddi kayıplar yaşandığını belirten Taş, “Bu yıl halkımız ne kurutmalık ürün hazırlayabilecek ne de kışlık sebze dondurabilecek. Bu durum, hem üreticiyi hem tüketiciyi zorlayacak” dedi.
FİYATLAR KATLANDI
Taş, yaz aylarında sebze fiyatlarının üç-dört katına çıkabileceğine dikkat çekerek, şöyle devam etti:
“Normalde yaz aylarında kilosunu 10 liraya alacağımız sebzeyi 30–40 TL’ye almak zorunda kalacağız. Bu yağışlar Diyarbakır’da özellikle Bismil ve Çınar ovaları ile Mardin’e bağlı Mazıdağı ovasının tamamında olumsuz bir etkiye sebep oldu. Yazlık mahsullerin tamamı zarar gördü. Bırakın sebzeyi, bölgede buğday denen bir şey kalmadı. Halkımız maalesef bu yaz sebzeyi pahalıya tüketecek. Bu Allah’ın bir felaketidir, bize bir daha yaşatmamasını temenni ediyorum.”
Yağışlar sadece yerli üretimi değil, dışarıdan gelen ürünleri de etkiledi. Taş, ülkenin farklı bölgelerinden Diyarbakır’a getirilen meyvelerin de fiyatlarının iki katına çıktığını ifade etti. Hal çıkış fiyatlarına göre şeftali 160 TL/kg, karpuz 35 TL/kg, kavun: 45–60 TL/kg, kayısı: 60 TL/kg, yeni dünya 90 TL’den satılıyor.
Diyarbakır Sebze ve Meyve Komisyoncuları Odası Başkanı Murat Taş, “Ben bu yıl şeftali ihalesini kilo başı 40 TL’den almıştım. Ancak şu an bana maliyeti 160 TL’ye çıktı. Zararına satış yapmak zorunda kalıyoruz” diyerek, yaşanan fiyat artışlarının ticareti de zora soktuğunu belirtti.
UZMANLARDAN UYARI
Tarım uzmanları ise, yaşanan bu felaketin etkisinin asıl olarak yaz sonunda ve kış mevsiminde hissedileceği uyarısında bulundu. Hasadın yapılamaması, ürün arzının düşmesi ve fiyat artışlarıyla birlikte hem üretici hem de tüketici için zorlu bir dönem bekleniyor.