ÖZEL HABER - Mehmet TÜRK
Diyarbakır’da bulunan Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nin arka bahçesinde ortaya çıkan görüntüler, çevre ve insan sağlığı açısından büyük endişe yarattı. İddiaya göre, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Hevsel Bahçeleri’ne yalnızca 1 kilometre uzaklıktaki tampon bölgeye, üniversite araçlarıyla tehlikeli tıbbi ve kimyasal atıklar bırakıldı.

Diyarbakır’ın en büyük ve en geniş akademik kadrolarından birine sahip eğitim kurumlarından biri olan Dicle Üniversitesi’nde ortaya çıkan görüntüler, çevrecilerin sert tepkisine neden oldu. Bölgeye gelişi güzel bırakıldığı öne sürülen atıkların çevreye ve canlı yaşamına zarar verebileceği belirtilirken, vatandaşlar da durumdan duydukları rahatsızlığı dile getirdi.

Konuya ilişkin harekete geçen Ekoloji Derneği ile Ekoloji Meclisi üyeleri, iddiaları yerinde araştırmak için çalışma başlatacaklarını açıkladı. Çevreciler, hem üniversite yetkilileriyle hem de çevrede yaşayan vatandaşlarla görüşerek, söz konusu tehlikeli atıkların kaynağını ve nasıl bölgeye bırakıldığını tespit etmeye çalışacak.

Ekoloji örgütleri tarafından yapılan ilk değerlendirmelerde, özellikle kimyasal ve tıbbi atıkların kontrolsüz şekilde doğaya bırakılmasının ciddi halk sağlığı sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulundu. Çevreciler, UNESCO koruma alanına yakın bir bölgede böyle bir manzaranın kabul edilemez olduğunu belirterek, sorumlular hakkında inceleme başlatılması çağrısında bulundu.



