Güneş OCAĞA - ÖZEL

Merkez Kayapınar İlçesi’ne bağlı Peyas Mahallesi’nde uyuşturucuya karşı açılan Toplumsal Madde ve Madde Bağımları Mücadele ve Eğitim Derneği (TMMBMED), bir ayda üç genci yaşama bağladı.

TMMBMED Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Topkaç, derneğin madde bağımlılıklarına karşı nasıl bir çalışma yürüteceğine dair gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e değerlendirmelerde bulundu.

ANNE VE BABALAR DA SAVAŞ AÇTI

Madde bağımlılıklarına karşı savaş açtığını belirten Topkaç, “Bu savaşı başlatmamın ilk nedeni iki kardeşimin de bu illete bulaşmalarıydı. Bir kardeşimi önce İstanbul’a gönderdim sonra AMATEM’e yatırdım. Gördüğü tedavi sonrası şuan iyi. Diğer kardeşim ise cezaevinde. Ailecek çok zor süreçler yaşadık. Yaşadığım bu zorlu süreçten kaynaklı Peyas Mahallesi’nde torbacı dediğimiz madde satıcılarına karşı duyarlı anne ve babalarla birlikte büyük bir mücadele başlattık. Öncelikle bu maddeyi satan kişilerin aileleriyle görüştük, tabi bu süreç çok zor geçti. Çok şeyler yaşandı. Ama Peyas’ın gecekondu dediğimiz bölgesinde bu satıcıları çıkardık. Biz önce sorunun kökenine indik ve arkadaşlarımızla birlikte başarılı olduk” dedi.

MÜCADELELERİ KENTİN BÜTÜN İLÇELERİNE GÜÇ VERİYOR

Uyuşturucuya karşı verdikleri mücadelenin Diyarbakır’ın Yenişehir, Bağlar ve Sur ilçelerindeki vatandaşlara da güç kaynağı olduklarını belirten Topkaç, “Daha sonra bu ilçelerden bizlere ulaşan vatandaşlar kendi bölgelerinde de bu derneğin kurulmasını talep etti. Biz Peyas Mahallesi’nde başlattığımız mücadeleyi kentin bütün bölgelerine yayacağız. Zaten bizim derneğimiz Diyarbakır genelinde uyuşturucu, çevre sorunu, kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarına karşı faaliyet yürütecek. İlçe şubelerinin açılması için talepleri değerlendiriyoruz” dedi.

PRATİK MÜCADELEYİ RESMİLEŞTİRDİLER

Pratikte sergiledikleri mücadeleyi resmi bir çatı altına taşıyalı daha bir ay olduğuna vurgu yapan Topkaç, şunları söyledi:

“Hem madde kullanan hem de 7-9 yaş arası çocukları uyuşturucudan uzak tutmak için spora yönlendiriyoruz. Kentte bulunan spor sahalarının yetkilileriyle bu konuda görüşmelerimiz var. İlerleyen süreçte Amedspor, Diyarbakırspor gibi takımların yönetimleriyle de görüşmeler yapacağız bu konuyla ilgili. Tabi gençlerimizi bütün spor dallarına yönlendirmek istiyoruz. Ayrıca sanayide bulunan bazı arkadaşlarımız tedavi görüp de doktor raporlu olan gençlere iş imkanları tanıyacaklarını ve onları çıraklık eğitiminden geçireceklerinin sözünü verdiler. Kentteki iş insanlarımızdan da ricamızdır bu konuda bizlere destek olsunlar.”

BİR AYDA 3 KİŞİYE UMUT OLDULAR

Bir ay içerisinde 3 madde bağımlısının aileleri kendilerine irtibata geçtiğini ve bunun sonucunda onları tedaviye yönlendirdiklerine dikkat çeken Topkaç, “İlk burayı açtığımızda bir yaşlı anne geldi. Çocuğu madde bağımlısıydı ağlayarak bizden yardım istedi. Bugüne kadar üç vakayla ilgilendik. Diyarbakır’daki AMATEM ile ilgili bazı sorunlar da yaşanıyor. Peyas Mahallesi’nde bir kadın 3 yıldı madde bağımlısıydı onu kentteki AMATEM’e yatırmak için oradaki hocalarla görüştük, fakat bizlere burada kadın yatış yerinin olmadığını söylediler. Bu bizim için ciddi bir sorun. Erkeklerin var ama kadınların yok. Biran önce bu sorunun giderilmesi için bir çalışmanın başlatılması gerekir. Bu kadın arkadaşı sadece bir ilaçla ayakta tedavi ettiler. Ayrıca aldığımız duyumlara göre orada yatışı yapılan bazılarının idrar tahlilleri yapıldıktan sonra başkaları tarafından oraya getirilen maddeyi tekrar kullanıyorlar. Son dönemlerde özellikle de lise çağındaki genç kadınlar da bu illete bulaşmış. Gittikçe madde kullanan kadın ve çocuk sayısı artıyor. Devletin uyuşturucuya karşı caydırıcı ciddi politikalar uygulaması lazım. Biz kendi başımıza ne kadar mücadele edebiliriz ki. Örneğin 5 gramlık bir uyuşturucu maddesi birin üstünde bulunduğu zaman o kişi ya ilk mahkemede bırakılıyor. Kanunlar böyle olduğu için savcıda tutuklayamıyor” diye konuştu.

“DİYARBAKIR HALKI VE ÖNCÜLERİ DESTEK VERSİN”

Daha dernekleşmeden önce seminerler düzenlediklerini belirten Topkaç, “Dernek olarak eğitim ve seminerlerimizi daha da çoğaltacağız. Biz kentteki STK, kurum ve odalardan destek bekliyoruz. Bizim hukuk alanında bir avukata ihtiyacımız var. Bu konuda da sizin aracılığınızla Diyarbakır Barosu’ndan destek vermeleri için çağrıda bulunuyoruz. Mücadelemiz eski, ama derneğimiz yeni, kentteki tüm kurumlardan destek istiyoruz. Şuan birçok şeye ihtiyacımız var. Biz bu mahallenin vatandaşları ve Diyarbakır halkı olarak bu derneği kurduk. Herhangi bir STK temsilcisi olarak değil, halk olarak dernekleştik. Bu halkı yalnız bırakmasınlar. Biz bir ekip olarak çalışmalarımızı yürütüyoruz. Hatta derneğimize ait resmi kıyafetlerimiz var onları üstümüze giyip çalışmalarımızı yapıyoruz. Buradaki vatandaşlara maddi anlamda da herhangi bir destek geldiği zaman resmi kıyafetlerimizle kolileri kapılarına götürüp teslim ediyoruz. Tüm Diyarbakır halkının kendi çocuklarını uyuşturucudan korumak için bizlerle birlikte mücadele etmelerini istiyoruz” dedi.

Editör: Güneş OCAĞA