ÖZEL HABER/Güneş OCAĞA

Diyarbakır’da geçmişten günümüze uzanan anlamlı bir gelenek, Diyarbakır Tanıtma Kültür ve Yardımlaşma Vakfı (DİTAV) öncülüğünde yeniden hayat buluyor. Kadim zamanlarda Diyarbakırlı kadınlar arasında yaygın olan ve zamanla unutulmaya yüz tutan bu özel gelenek, Kurban Bayramı arifesinde On Gözlü Köprü’de düzenlenen etkinlikle gün yüzüne çıkarılıyor.

ARİFE GÜNÜ İKİNDİ NAMAZINDAN SONRA GERÇEKLEŞİYOR

İnanışa göre, Diyarbakırlı kadınlar Kurban Bayramı’nın arife günü ikindi namazından sonra, içlerinden geçen dilekleri bir kâğıda yazar ve yalın ayak bir şekilde On Gözlü Köprü’ye doğru yola koyulurdu. Sessizlik içinde gerçekleştirilen bu anlamlı yürüyüşün ardından, kadınlar dileklerini Dicle Nehri’ne bırakırdı.

Diyarbakır'da Herkes Dileğini Dicle Nehri'ne Atacak2

EĞER KAĞIT ENGELE TAKILMIYORSA DİLEK KABUL OLUYOR

İnanca göre, eğer kâğıt suya bırakıldığında hiçbir engele takılmadan akıntıya kapılıp giderse, dileğin kabul olacağına inanılırdı. Ancak kağıt bir çalıya ya da taşa takılırsa, bu durum dileğin kabul olmayabileceği şeklinde yorumlanır, yine de kadınlar her şeyi Allah’a havale ederek evlerinin yolunu tutardı.

ETKİNLİK SAAT 17:00'DE BAŞLIYOR

DİTAV Yönetim Kurulu'nda yer alan Birsel İnal, bu geleneği şöyle anlattı:

"Eskiden, özellikle okuryazarlığın az olduğu dönemlerde, Diyarbakırlı kadınlarımız arasında çok özel bir inanış vardı. Akşamları, ikindi namazı ile akşam namazı arasında, bir dileği olan kadınlar ya kendisi ya da okuryazar birinden yardım alarak dileğini bir kâğıda yazar, yalın ayak bir şekilde On Gözlü Köprü’nün yolunu tutardı. Hiç konuşmadan, sessizce. Dilek kâğıdı Dicle Nehri’ne bırakılırdı. Eğer kâğıt, akıntıya kapılıp giderse dileğin kabul olacağına inanılır, kadın evine umut ve mutlulukla dönerdi. Eğer kâğıt bir dala, taşa ya da çalıya takılırsa, biraz buruk ama yine de teslimiyetle, Allah’a bırakılırdı her şey. DİTAV olarak bu güzel geleneği yaşatmak amacıyla, bugün ikindi namazının ardından saat 17:00'da On Gözlü Köprü’de bu anlamlı etkinliği hep birlikte gerçekleştireceğiz. Herkesi davet ediyoruz."

Muhabir: Güneş OCAĞA