Nur KAZAN – ÖZEL

Güneydoğu Ekspres- Fiyat Değerlendirme Komisyonu (FDK) tarafından yılda bir kez belirlenen ilaç fiyatları, güncel döviz kuru ve ilaç fiyatlarının belirlenmesinde sabitlenen kur arasındaki seviye farkı, ilaca erişimde ciddi sorunlar yaratıyor. Diyarbakır Eczacı Odası Başkanı Mahmut Sert, bu sorundan kaynaklı pek çok ilaca erişilemediğini, hasta ve eczacıların karşı karşıya geldiğini söyledi. Yılda bir kez yapılan zamlara karşın döviz kurlarına bağlı maliyetlerdeki artışa dikkat çeken Sert, Sağlık Bakanlığı’nın uyguladığı İlaç Kararnamesi’nin yeniden gözden geçirilmesini istedi.

SABİT KUR MODELİ ÜRETİMİ DE YAVAŞLATTI

Sert, “Uygulama yüzünden kura bağımlıyız. Şu anda ilaç fiyatlarını belirlerken kararnameye göre senede bir kur oranında bütçeleme yapılıyor. Tabii biliyorsunuz günümüz ekonomisinde şu an da kur çok ciddi rakamlara ulaşmış. Önceki yılın kuru 4.3 iken şu an güncel hali 10’un üzerinde bir rakama geldi. Bugün Euro’ya baktığınız zaman kur 30’larda” dedi.

Döviz kuru nedeniyle ilaç üreten fabrikaların hammadde alımında sıkıntı yaşadığını dile getiren Mahmut Sert, maliyetten dolayı firmaların şu an ilaç üretiminde yavaşladığını söyledi. Sert, şöyle devam etti: 

“Maliyetlere bağlı olarak da yokları yaşıyoruz. İlaç yok, özellikle kış dönemindeki çocuk şuruplarında, tansiyon ilaçlarında, antidepresanlarda ciddi düşüşler var. Kura bağlı modelden çıkıp başka bir modele geçilmesi lazım. İlaç üretim sürecinden hastaya gelen sürece kadar paydaşlar kimlerse sanayi, bakanlık, eczacılar bunlar her biri masanın başında olup oturup ihtiyaca göre yeni bir sistem kurulması lazım. Çünkü bir taraftan değerlendirirsek öbür taraftan bitirmiş oluruz.”

645 ÇEŞİT İLACA ULAŞILAMIYOR

Türk Eczacılar Birliğinin (TEB) kayıtlarına göre, eczane raflarında olması gereken 645 çeşit ilaca artan enflasyonun etkisiyle erişilemiyor. Geçen yıl ilaç fiyatlarındaki sabit avro kuru 4,57 TL olarak belirlendiğinde, reel avro kuru 14,85 TL’yi buldu. İlaç Fiyat Kararnamesine Aralık ayında yüzde 36’ya varan bir güncelleme yapıldı. Avro kuru ise 12,37 TL’de sabitlendi. Mevcut güncel kur ise 19 TL’yi bulmuş durumda. Yüzde 25’lik zamma rağmen, ilaç yokluğuna dair sorunlar devam ediyor.

ECZACILAR: HALK SAĞLIĞI TEHLİKEDE

Diyarbakır'da faaliyet gösteren eczacılar, özellikle diyabet, kanser ve tansiyon ile kronik hastaların ilaçlarının olmadığını ve hastaların mağduriyetlerinin uzun süredir devam ettiğini belirtiyor. Gazetemize konuşan Eczacı Ufuk Aktiz, “Her iki hastadan biri eczaneye gelince ilaç yokluğuyla karşılaşıyor. Özellikle kronik hastalar ilaç bulmakta zorlanıyor. Bu da halk sağlığını tehdit ediyor” dedi.

Artan döviz kurunun ilaçta yeterince artmadığını, bu nedenle gerçek kur ile ilaç kuru arasında farka neden olduğunu söyleyen Aktiz, ilaç yokluğunun gittikçe arttığını ifade etti. Aktiz, “Bunun yanında enflasyondan dolayı artan maliyetler yüzünden ila firmaları ilaç üretirken maliyeti karşılayamayacak duruma geldiler. Bunun yansıması da eczanelere oluyor. Yeteri kadar üretilmeyen ilaçlardan dolayı eczanelerde ilaç sıkıntısı çekilmektedir” dedi.

DAMLA VE ANTİBİYOTİKLER YOK

En çok ilaç yokluğu çekilen grubun damlalar ve antibiyotikler olduğunu söyleyen Aktiz, ailelerin, çocuklarda kullanılan antibiyotikleri bulmakta sıkıntı çektiğini dile getirdi.