ÖZEL HABER/Güneş OCAĞA-Ceren AKYIL

Diyarbakır’da evlilik hazırlığı yapan vatandaşlar için düğün sezonu artan maliyetler nedeniyle her geçen yıl daha ağır bir ekonomik yük haline geliyor. Kına gecesinden düğün organizasyonuna, kadar birçok kalemde yaşanan fiyat artışı, hem esnafı hem de evlilik hazırlığı yapan çiftleri etkiledi.

Gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e konuşan Yanık Çarşı esnafı Emrullah Tekin, satışların geçen yıla göre azaldığını belirterek, vatandaşların artan fiyatlar nedeniyle düğün ve kına organizasyonlarını küçültmek zorunda kaldığını söyledi.

Ergani Otogarı’na içme suyu hattı döşüyor
Ergani Otogarı’na içme suyu hattı döşüyor
İçeriği Görüntüle

Diyarbakır’da Kına Sezonu Durgun Başladı5

“ÇİFTLER KRİZ NEDENİYLE EVLENEMİYOR”

Tekin, kına ve düğün malzemeleri sattıklarını belirterek, en çok kına organizasyonu ürünlerinin tercih edildiğini söyledi. Tekin, “Eskiden kına yapmak Diyarbakırlılar için vazgeçilmez bir gelenekti. Ama artık öyle değil. Çiftler ekonomik kriz nedeniyle evlenemiyor. Kendi aralarında küçük organizasyon yapmak zorunda kalıyorlar. Eskiden dükkana bakmak için bile olsa gelirlerdi. Şuan ise vatandaşlarda o güç yok ki kız isteyebilsin” dedi.

Diyarbakır’da Kına Sezonu Durgun Başladı3

“SATIŞLAR YÜZDE 70 AZALDI”

Bu yılki satışların geçen seneye göre yüzde 70 azaldığını ifade eden Tekin, “Geçen seneye göre ürünlerimin fiyatına yüzde 30 zam gelirken, satışlarım ise yüzde 70 azaldı. Bizim dükkanda testi, tepsi, kına, mum, duvak, tabak, eldiven, mendil ve kemer gibi birçok ürün bulunuyor. Örneğin tepsi, modeline göre 300 liradan başlayıp 2 bine kadar çıkıyor. Duvak 180 liradan başlıyor. Bindallı kıyafetler bin 500 liradan 8 bine kadar çıkıyor. Kınanın kilosu ise 400 lira. Mum paketi 30 lira. Yani küçük bir kına organizasyonu yapmanın maliyeti 20 bin lirayı aştı” diye konuştu

Diyarbakır’da Kına Sezonu Durgun Başladı4

Muhabir: Güneş OCAĞA / Ceren AKYIL