ÖZEL/Mehmet Rumet SOYLU – Veli BALTACI / Özel Haber

Diyarbakır’ın Sur İlçesi’nde üç yılı aşkın süredir kuzeniyle birlikte Osmanlı Macunu satan Şahin Yücel, "Bu macun; şeker ve çeşitli meyve aromalarının yanında, tam 40 farklı baharatla hazırlanıyor. Biz vişne, kivi, yaban mersini ve portakal aromalı çeşitler sunuyoruz. İstanbul, Bursa ve Manisa bu işin merkezi, ancak biz de Diyarbakır’da bu geleneği sürdürüyoruz. Kentte bu işi yapan tek biziz" dedi.

ŞİFASI SAYMAKLA BİTMİYOR

Macunun yalnızca lezzetli bir sokak yiyeceği olmadığını vurgulayan Yücel, içeriğindeki baharat ve aromaların birçok sağlık sorununa iyi geldiğini söyledi. Yücel, “Mideyi rahatlatır, iştah açar, öksürüğü keser, bağışıklık sistemini güçlendirir. Aynı zamanda sindirimi kolaylaştırır, gaz ve ağız kokusuna iyi gelir, idrar söktürücü etkisi vardır” diye konuştu.

Macunun yapım sürecine de değinen Yücel, şöyle devam etti: "Her bir malzemenin oranı çok önemli. Şekeri ve limon suyunu ısıttıktan sonra meyve suyu, nane yağı ve baharatları ekliyoruz. Kaynadıktan sonra orta ateşte bir süre daha bekletip soğumaya bırakıyoruz. Oda sıcaklığına geldiğinde kıvamını alıyor ve tüketime hazır hale geliyor.”

YOĞUN İLGİ GÖSTERİLİYOR

Yılın her dönemi macun satışına devam ettiklerini belirten Yücel, özellikle yaz aylarında çocukların yoğun ilgi gösterdiğini dile getirdi. Yücel, “Dikkat çekici ve ayaküstü de tüketilebilen bir ürün olması nedeniyle yaz aylarında çoğunlukla çocuklar tarafından talep görüyor. Ama biz 12 ay boyunca satışını yapıyoruz. Yerli ve yabancı turizmin artması nedeniyle bizim işlerimizde de artış var. Tabi hafta sonları bazen yetiştiremiyoruz da. Karışık bir çubuk macunu 50 liradan satıyoruz” dedi.

Muhabir: Mehmet Rumet SOYLU / Veli BALTACİ