HABER/Güneş OCAĞA-Ceren AKYIL

Diyarbakır’da iki gün sürecek Demokratik Kürt Hukukçular Konferansı, çok sayıda hukukçu, akademisyen ve davetlinin katılımıyla ÇandAmed Kongre Merkezi’nde başladı.

Konferansın açılışında konuşan ÖHD Eş Genel Başkanı Av. Serhat Çakmak, Kürt hukukçuların tarihsel sorumluluğuna dikkat çekerek, ortak mücadele ve örgütlü çalışmanın önemini vurguladı.

Bugün bir araya gelebilmelerinin geçmişte mücadele eden öncülerin emekleri sayesinde mümkün olduğunu belirten Çakmak, “Öncülerimizin emekleri önünde saygıyla eğiliyoruz. Onların bıraktığı mücadele mirası, bugün yürüttüğümüz çalışmaların en önemli dayanağıdır” dedi.

Diyarbakır’da Tarihsel Konferans Başladı3

Kürt halkının Mezopotamya’nın kadim halklarından biri olduğunu ifade eden Çakmak, toplumun güçlü yönlerinden birinin misafirperverlik olduğunu, ancak dağınıklığın önemli bir sorun olarak varlığını sürdürdüğünü söyledi. Bu durumun Kürt hukukçular arasında da görüldüğünü dile getiren Çakmak, hukukçuların öncü rolünü yerine getirerek ortak bir çalışma zemini oluşturması gerektiğini kaydetti.

“Bugün burada hem kendimiz hem de halkımız için nasıl daha güçlü bir yol inşa edebileceğimizi tartışacağız” diyen Çakmak, konferansın bu açıdan önemli bir fırsat sunduğunu ifade etti.

Diyarbakır’da Tarihsel Konferans Başladı4

Diyarbakır’da 8’inci Ma Music Günleri
Diyarbakır’da 8’inci Ma Music Günleri
İçeriği Görüntüle

“TARİHSEL BULUŞMA”

Konferansın açılışında konuşan ÖHD Eş Genel Eşbaşkanı Av. Ekin Yeter ise tüm katılımcıları selamlayarak, yaşamını yitiren hukukçu ve mücadele arkadaşlarını saygıyla andıklarını söyledi.

Tutuklu meslektaşlarına da selam gönderen Yeter, “Onların mücadelesi bizim mücadelemizdir” dedi.

Diyarbakır’da Tarihsel Konferans Başladı2

Konferansın tarihsel bir buluşma olduğunu belirten Yeter, iki gün boyunca Kürtlerin tarihsel statüsüzlüğü ve bunun nedenlerinin farklı boyutlarıyla ele alınacağını ifade etti.

Muhabir: Güneş OCAĞA / Ceren AKYIL