ÖZEL HABER/Mümin AĞCAKAYA
Diyarbakır Bağlar semti eski Polis Okulu karşısında dükkânının yanındaki arazide yeşil zeytin satan Erdal Başaran yirmi yıldan fazladır bu işi yapıyor. Toptan ve perakende satış yapan Erdal Başaran; özellikle maddi durumu iyi olmayan vatandaşların sabah kahvaltılarında vazgeçilmezi olan yeşil zeytini cuzi bir kârla satıyor.
Diyarbakır’da yeşil zeytin zamanı https://t.co/gFHZnivfqJ https://t.co/BlwGMU1FTI
— Güneydoğu Ekspres (@ekspreshaber_) October 21, 2026
20 YILDIR ZEYTİN SATIYOR
Güneydoğu Ekspres Gazetesine konuşan Erdal Başaran, Yirmi yıldan fazladır zeytincilik yaptığını belirterek, “Diyarbakır’ın her bölgesine toptan ve perakende satış yapıyoruz. Zeytin öncelikle Hatay bölgesinden sonra Nizip’den daha sonra da Mardin bölgesinden gelir.

Hatay bölgesi sıcak iklim olduğu için zeytin daha erken olgunlaşır. Ağustos’da Hatay’da zeytin sezonu başlar. Toptan satışımız da olduğu için öncelikle müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşılamak için erkenden başlarız. Olmuş olanları toptan esnaflara veriyoruz. Ham olanları da müşterilerimiz ihtiyaçları doğrultusunda alıyorlar.

“KATKI MADDESİ OLARAK SADECE TUZ KULLANIYORUZ”
Zeytinler geldiğinde kırma makinesinde kırdıktan sonra yıkayıp daha sonra tuzlu suda bekletiyoruz. Tuzlu suda bir ay bekledikten sonra zeytin tam olgunlaşıyor. Yıkadıktan sonra tatlandırılarak bir hafta içerisinde hazır hale geliyor. Katkı maddesi olarak sadece tuz kullanıyoruz” dedi.

HERKES ALABİLSİN DİYE UCUZA SATIYOR
Yeşil zeytinin geçen seneye göre fiyatının daha uygun olduğunu söyleyen Başaran, “Geçen sene kilosunu 150 liraya sattığımız ürünü bu sene 110 liraya satıyoruz. Üreticiden Seksen doksan liraya alıyoruz on lirası nakliyesine gidiyor biz de yüz on liraya müşterilerimize satıyoruz” diye konuştu.





