ÖZEL HABER - Fatma TEMEL

Güneydoğu Güzellik Uzmanları Kuaförler ve Dövmeciler Eğitim Derneği Başkanı Samet Karaca, dövmeye başlama sürecini anlatırken, dövme yapmayı düşünen vatandaşlar için dikkat edilmesi gereken kuralları anlattı.

Çocukluğundan beri resim çizme konusunda yeteneğinin olduğunu belirten Karaca, “Çocukluğumdan beri resim yeteneğim var. Babadan kalma. İlkokulda bu yeteneğimi keşfettim. Kendimi bildiğimden beri çiziyorum. Dövme yapma sürecim 1990’da başladı. Bir yer açtık burada hint kınasıyla geçici dövme yaptık. Bir de deq yapıyorduk. O zamanlar profesyonel dövme yapan insan yok denecek kadar azdı. Diyarbakır’ın ilk dövmecilerindenim. Bir de muhafazakâr bir topluluk olduğu için o zamanlar çok ilgi çekmiyordu. Ayıplanıyordu, günah veya haram sayılıyordu. Genelde belli yerlerde kendi evinde yapan insanlar vardı. Ama bir yer açıp dövme yapan kimse yoktu. Burada bir abi vardı deq yapardı geleneksel yöntemlerle o zaman ilgimi çekmeye başladı” dedi.

‘TOPLUM MUHAFAZAKARDI, ÇOK ZORLANDIM”

Dövme yapımına başladığı zaman Diyarbakır’da dövmeci olmanın zor olduğunu söyleyen Karaca, sözlerine şöyle devam etti:

“İlk dövmemi kendim yaptım. İğneler değiştirilmiyordu o yüzden bir kasetçalar motoru buldum ve bir makineye çevirdim. İğneleri değiştirilebildiği bir şey yaptım. Çünkü steril olması gerekiyordu. Başkasında kullanılan bir iğne kullanmak istemiyordum kendimde. Ve yapmaya başladım çok beğenildi. Resim yeteneğim olunca zor olmadı. Diyarbakır küçüktü o zamanlar. Sur ve Bağlar vardı sadece. O yüzden çabuk duyuldu dövmeciliğim. Duyanlar gelip yapıyordu. Ofis’te bir yer tuttuk. Geçici dövmeler yapmaya başladık. O zamanlar alenen dövmeci olduğumu söyleyemiyorduk tabi. Sıkıntılı dönemlerdi. O zamanlar bölgede bile yoktu bildiğim kadarıyla. Çok muhafazakâr bir ortam olduğu için bıraktık, kapattık dükkânı. Ben başka alanlarda çalışmaya başladım. Bir gün Marmaris’te dövme yapan bir arkadaşım aradı beni, dövmecisinin işi bıraktığını ve gelmemi istedi. Bende profesyonel olmadığımı söyledim. Onun ısrarıyla gittim. O zamanlar dövmeci bulmak zordu şuan öyle değil tabi. Ve yeni dövme boyalarıyla tanıştım. Profesyonel dövme makineleriyle. Ekipmanlar iyiydi. Zaten mantığı biliyordum ve alt yapım da vardı. Ve ilk dövmemi yaptım bir turiste. Bir saatlik dövmeyi altı saate yapmıştım. İlginçti. Ondan sonra profesyonel anlamda dövme yapmaya başladım 1996 yılında.”

DÖVME YAPIMINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ

Dövme yapımında dikkat edilmesi gereken kuralları anlatan Karaca, şunları kaydetti:

“Yeni bir dönem başladı dövme kültüründe. İnsanlar daha rahat ve kendilerini yansıtan dövmeler yapmaya başladı. Muhafazakârlık da kalktı insanlar daha bilinçlendi. Artık Diyarbakır’da dövme ayıp değil. Dövme vücut süsleme sanatıdır. O yüzden dövme yapan kişinin kararlı olması gerekiyor. Ne istediğini bilmeli ve kendisini yansıtan şeyler yapmalı. Kararsız olan veya danışanlara zaman veriyorum karar alabilmeleri için. Ona dikkat edilmeli. Çünkü sildirme işlemi de çok zor oluyor. Dövmede hijyen çok önemli. Ayrıca gittikleri dövmeciyi araştırmalı, yaptığı çalışmalara bakmalı. Merdiven altı dövmecilerde sıkıntılar çok yaşanıyor. Güneydoğu Güzellik Uzmanları Kuaförler ve Dövmeciler Eğitim Derneği Başkanlığı da yapıyorum. Biz bunun baya uğraşıyoruz. Tek kullanımlık iğneler kullanılmalı. Boya potalarının tek kullanımlık olması lazım, eldivenle çalışılmalı, boyaların Sağlık Bakanlığı onaylı olması gerekiyor. Piyasada sahte ve ucuz boyalar çok dolaşıyor. Onlar baya sıkıntılı dövme yapmayı düşünenler bunlara dikkat etmeli. Bahsettiğim ucuz boyalar insan bedenine uyumlu değil. O yüzden orijinal boya olup olmadığına dikkat edilmeli. Dövme yapıldıktan sonra bakımına dikkat edilmeli. 15 gün deniz, havuz girilmemeli, dövmecinin önereceği bakım kremlerini 21 gün uygulanmalı günlük olarak. Dikkat edilmezse eğer kan yoluyla bulaşan birçok hastalık kapılabilir. O yüzden dövme yapılmadan önce iyi bir araştırma yapılmalı.”

Editör: Fatma TEMEL