Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın, “Geçmişin Sesi Amida Konserleri” adıyla başlattığı ve tarihi mekanlarda çekimleri gerçekleştirilen konserlerin beşincisi, Ergani ilçesi yakınlarındaki tarihi Hilar mağaralarında gerçekleştirildi. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne adanan konser, 7 Mart günü sosyal medya üzerinden yayınlanacak.

Ma Music Akademisi’nden bir grup kadın sanatçı ile Kardeş Türküler’den de 3 solistten oluşan koro, yaklaşık 7500 yıllık geçmişe sahip tarihi Hilar mağaralarında düzenlenen platformda, 8 Mart Kadınlar Günü’nün coşkusuyla Kürtçe’ninKurmancî, Zazakî ve Soranî lehçelerinin yanı sıra Türkçe, Arapça, Lazca, Ermenice, Süryanice ve Fransızca şarkıları da seslendirdi. Ma Music Akademisi Koordinatörü ünlü müzisyen ŞerkoKaniwar’ın yönetiminde gerçekleştirilen konserin çekimleri gün doğumundan gün batımına kadar tam bir gün sürdü. Konser sırasında tarihi Hilar mağaraları yerden ve havadan da görüntülendi. . “ÇelêBerçelan” stranıyla başlayan konser, Fransız kadın marşı ve ateş etrafında seslendirilen "Meşkê" parçasıyla sonlandırıldı. Konserin görüntüleri, 7 Mart Pazar günü saat 20.00'de DTSO’nun sosyal medya hesaplarından paylaşılacak.

“Geçmişin Sesi Amida” Konserleri projesi kapsamında bugüne kadar 4 konserin çekiminin yapılıp kamuoyuyla paylaşıldığını belirten DTSO Genel Sekreter Yardımcı Meryem Özdemir Ok, 5’nci konser de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için hazırladıklarını söyledi. Konserlerde genellikle  Kürtçe’nin farklı lehçelerine yer verdiklerini belirten Özdemir Ok, şöyle konuştu:

“Her konserde farklı enstrümanlar ve sanatçılar yer aldı. Ma Müzik bu süreci bizimle beraber organize etti. Bu konserlerle tek temel amacımız şuydu; hem kentin tarihi turistlik mekanlarının hem de geçmişte bugüne kadar gelen müzik kültürünü tanıtmaktı. Bir başka amacımız da pandemi döneminde insanlara biraz moral vermek amacıyla dijital ortamda paylaşabileceğimiz bir etkinlik organize etmektir. Yayınladığımız konserlerden çok iyi ve olumlu tepkiler aldık. Konserler ilgiyle izleniyor. Konserler hem yerelden, hem de ulusal ve uluslararasından çok etkin bir şekilde takip ediliyor.

Çayönü buğdayın ilk yetiştiği, yerleşik hayata geçildiği ve neolitik dönemin izlerini taşıyan bir yer. Dolayısıyla kadınların burada konserin vermesi çok anlamlıdır. Mart’ta denk gelen konseri özellikle 8 Mart’la birleştirmek istedik. Dolayısıyla Ma Müzik Kadın Grubu ve Kardeş Türküler’in kadın solistleri bir araya getirdik. Bu konseri tüm kadınlara armağan ediyoruz…”

Diyarbakır’ın farklı tarihi mekanlarında başka konserler de gerçekleştireceklerini  belirten Meryem Özdemir Ok, 2021 yılının Nevroz kutlaması için de konser olarak değil de farklı bir konseptle ve çerçevede bir program hazırlıklarına başladıklarını söyledi.

Editör: TE Bilişim