John Hopkins Üniversitesi’nin gerçek zamanlı Covid-19 haritasında göre, dünya genelinde 1 milyon 286 bini aşkın kişiye koronavirüs teşhisi konuldu. Çoğu ülke sadece hastaneye yatırılma hallerinde testler gerçekleştirdiği için, gerçek vaka sayısının çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor.

Dünya genelinde toplam ölü sayısı  70 bin 482’ye ulaştı. Kıta bazında ele alındığında en fazla vaka ve ölüm, Avrupa’da kayıt altına alındı. AFP’nin veri tabanına göre yüzde 85’ine yakını İtalya, İspanya, Fransa ve Birleşik Krallık’ta olmak üzere 50 bini 209 kişi hayatını kaybetti. Avrupa’da toplam vaka sayısı 676 bine yaklaştı.

Avrupa ülkesi İtalya, tüm dünyada ölümlerin en fazla yaşandığı ülke olarak dikkat çekiyor. İtalya, günlük bazda, son iki haftanın en düşük ölüm oranına ulaştı. Ancak toplam ölü sayısı 15 bin 887’e yükseldi.

Avrupa’da İtalya’yı, ölü sayısında 13 bin 55 ile İspanya takip ediyor. İspanya’da da virüs nedeniyle görülen ölümler Pazar günü itibarıyla dördüncü gün de azaldı. Hükümet, Mart ayı ortasından bu yana sokağa çıkma yasaklarını planlı olarak, kademeli şekilde hafifletiyor. Dışişleri Bakanı Arancha Gonzalez, test sayısını arttırmanın önemine dikkat çekti ve kısıtlamaların kaldırılabilmesi için önce yapılan test sayısının artması gerektiğini söyledi.

Avrupa’da ölümlerin en fazla olduğu diğer iki ülke ise 8 bin 78 Fransa ve 4 bin 934 ile Birleşik Krallık. Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire, Senato'da yaptığı açıklamada, Fransa'nın İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden bu yana en kötü ekonomik durgunluk yılını 2020'de yaşayacağını söyledi.

Almanya ise vaka sayıları yüksek ancak düşük ölüm oranları ile dikkatleri üzerine çekiyor. Almanya'daki vaka sayısı 100 bini aştı. Ülkede 1500'den fazla ölüm var. 70 bine yakın kişi de hastanelerde. Başbakanlık Müsteşarı Helge Braun, salgında en yüksek noktaya ulaşılmadığını söyledi ve ülkeyi daha zor günlerin beklediği uyarısında bulundu.

Alman devletinin koronavirüs salgını nedeniyle aldığı mali önlemlerin tutarı 1 trilyon Euro’yu aştı. Ana kalemi 820 milyar Euro’yla kefaletler oluşturuyor.

Almanya'da koronavirüs salgınını görüşmek üzere toplanan bakanlar kurulu, yurt dışından Almanya'ya gelecek olan kişilerin 14 gün boyunca karantina altına alınmasını kararlaştırdı.

Belçika nüfusuna göre ilk üçte

21 bine yakın vakanın olduğu Belçika'da 1600'den fazla kişi yaşamını yitirdi. Vakaların 1100'den fazlası yeni. Ülkede 15 binden fazla kişi tedavi görüyor. Nüfus bazında ele alındığında Belçika, ölüm oranında İtalya ve İspanya’dan sonra geliyor.

Avrupa’nın diğer bir küçük ülkesi olan Hollanda’da da vaka ve ölümler oldukça yüksek. Hollanda'da bine yakın yeni vaka görüldü. Ülkedeki vaka sayısı 19 bini bulmak üzere. 1900'e yakın kişinin yaşamını yitirdiği Hollanda'daki hastanelerde 17 bine yakın kişi de tedavi görüyor.

İsviçre'de 500'den fazla yeni vaka görüldü ve vaka sayısı 21 bin 650'yi geçti. 730'dan fazla kişi yaşamını yitirdi.

ABD vaka sayısında ilk sırada

Dünya genelinde ölü sayısında İtalya ve İspanya’dan sonra, Pazar günü itibariyle yaklaşık 10 bin ölümle (9 bin 633) ABD geliyor. ABD’de virüsün yayılma hızı endişeleri arttırıyor. ABD Başkanı Donald Trump, “Gelecek günlerde Amerika bu korkunç pandeminin zirvesine katlanacak. Bu ölüm kalım muharebesinde savaşçılarımız, ön saflardaki inanılmaz doktorlar, hemşireler ve sağlık personelleridir” dedi.

İran’da bağımsız ve şeffaf işleyiş yok

İran Covid-19’dan en fazla etkilenen ülkeler arasında yer alıyor. Sağlık Bakanlığı sözcüsü Kiyanuş Jahanpur, son 24 saat içerisinde 136 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Jahanpur’a göre toplam ölü sayısı 3 bin 739’a yükseldi. Ülkede yine resmi bilançoya göre son 24 saatte 2 bin 274 yeni vaka tespit edildi. Toplam vaka sayısı 60 bin 500 oldu.

Jahanpur, sosyal mesafe planının yoğunlaşması nedeniyle son günlerce yeni vaka sayısında “kademeli ve yavaş bir düşüş” yaşandığını savundu. İran’da virüsün gerçek boyutlarının çok daha korkunç olduğu tahmin ediliyor. Muhalif kaynaklara göre 242 kentte 18 bin 600’ü aşkın kişi hayatını kaybetti. Bağımsız ve şeffaf bir işleyiş olmadığı için Covid-19’a ilişkin bilgileri doğrulamak mümkün görünmüyor. (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim