ÖZEL HABER - Fatma TEMEL / Veli BALTACI

Cumhuriyet tarihinin ilk müzelerinden olan ve kompleks yerleşkesinde 14 tarihi binası bulunan Diyarbakır Arkeolojik Müzesi’nde 36 bin tarihi eser bulunuyor. Müzede, Hitit, Asur, Roma, Bizans, Artuklu, Akkoyunlu, Osmanlılara ve neolotik çağa ait eserler sergileniyor. Diyarbakır’da Amida höyük artuklu sarayı, Çınar ilçesinde Zerzevan kalesi, Eğil’de eğil kalesi ve Ergani ilçesinde Çayönü kazı çalışmaları da sürüyor.


DÜNYADAKİ NADİR MÜZELERDEN BİRİ

Diyarbakır, çeşitli anıtsal yapıları, geleneksel konut dokusu ve buraya egemen olmuş büyük uygarlıkların bıraktıkları belgesel değerleri günümüzde yansıtan kültürel kimliğiyle, yalnız Türkiye’nin değil, dünyanın da en eski kentlerinden biri olarak sayılıyor. Yontma taş ve Mezolitik devirlerde, Diyarbakır ve çevresindeki mağaralarda yaşanmış olduğu, yapılan arkeolojik araştırmalar ile anlaşılıyor. Eğil-Silvan yakınlarındaki Hassuni, Bismil’deki Kortik Tepe ve Ergani Çay Önü Hilar Mağaraları’nda bu çağdan kalma kalıntılar tespit edildi.

Dünyanın En Zengin Müzesi Diyarbakır’da6


1 MİLYON ZİYARETÇİ BEKLENİYOR

Gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e konuşan Diyarbakır Müze Müdürü Müjdat Gizligöl, 2023 yılında yüzde 272 bir artışla ziyaretçi sayısını 131 bine çıkardıklarını ve hedeflerinin bir milyon olduğunu söyledi. Gizligöl, “2015 yılında biten restorasyon çalışmalarından sonra İçkale Müze Kompleksi olarak ziyaretçilere kapısını açan yerleşkeye her geçen gün ilgi artıyor. İçkale’de yer alan Diyarbakır Müzesi 14 tarihi binadan oluşuyor. Müze içerisinde bulunan kilise, cami, türbe ve arkeolojik kazı çalışmalarından dolayı dünyadaki nadir müzelerden biri olma özelliğini taşıyor. Biz bölgenin turizm merkezi olmasını istiyoruz” dedi.

Dünyanın En Zengin Müzesi Diyarbakır’da7


CUMHURİYET’İN İLK MÜZELERİNDEN BİRİ

Diyarbakır müzesinin 1923 yılında kurulan Cumhuriyet’in ilk müzelerinden biri olduğunu ifade eden Diyarbakır Müze Müdürü Müjdat Gizligöl, şöyle devam etti: “Daha önce Senceriye Medresesi müze olarak kullanılıyordu. 1980’li yıllarda yeni bir bina inşa edilerek teşhire açıldı. 2015 yılında ise restorasyonu yapılarak 14 tarihi binası bulunan İçkale yerleşkesine taşındı. Diyarbakır Müzesi, 2021 yılına kadar 47 bin ziyaretçi ağırladı.

Dünyanın En Zengin Müzesi Diyarbakır’da5

2022-2023 yılları arasında tanıtım etkinliği yaparak meyvelerini aldık. 2021 yılında 47 bin olan ziyaretçi sayısını 2023 yılında yüzde 272 bir artışla 131 bine çıkardık. Bu Türkiye’de rekor bir sayıydı. Depremden kaynaklı birçok müzenin ziyaretçi sayısı azalırken Diyarbakır Müzesi yüzde 90’lık bir artış gerçekleştirdi. Bu yılki hedefimiz 200 bindir. Uzun vadede müzenin bir milyon ziyaretçi hedefimiz vardır. Diyarbakır Müzesi’ne bir milyon ziyaretçi demek Diyarbakır’a en az 5 milyon turistin ziyaret etmesi demek. Biz bölgenin turizm merkezi olmasını istiyoruz. Diyarbakır’da en çok ziyaret edilen yerlerden biri de Diyarbakır Müzesi’dir.”

Dünyanın En Zengin Müzesi Diyarbakır’da3


MEDENİYETLERİN İZİ MÜZEDE

Yapılan kazı çalışmalarının müzeye yeni eserler kazandırdığını söyleyen Gizligöl, sözlerine şöyle devam etti: 
“Diyarbakır Müzesi çok büyük bir alana kurulu. Birçok anlamda dünyadaki özel bir müzelerden biridir. İçerisinde kilise, cami ve türbenin bulunduğu ayrı din ve inançların olduğu bir müzedir. Müze kompleksi içerisinde bulunan Amida Höyük kazı çalışmaları yapılıyor. İçerisinde kazı yapılan tek müzedir. Diyarbakır Müzesi’ne 1934’ten bu yana eser gelmeye devam ediyor. Şu an 36 bin eserimiz var. Hitit, Asur, Roma, Bizans, Artuklu, Akkoyunlu ve Osmanlılara ait eserlerin sergilendiği müzemizde bölgede bulunan neolotik çağa ait eserlerde sergilenmektedir. Bunların bin 526’sını ziyaretçiler görebiliyorlar. Geri kalanlar çok modern bir depolama tekniğiyle depolarımızda muhafaza altına alınıyor.

Dünyanın En Zengin Müzesi Diyarbakır’da4


“KAZI ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR”

Diyarbakır’da Amida Höyük Artuklu Sarayı, Çınar ilçesinde Zerzevan Kalesi, Eğil’de Eğil Kalesi ve Ergani ilçesinde Çayönü kazı çalışmaları sürüyor. Hem Cumhurbaşkanlığı kazı çalışmalarından hem de müzemizin yürüttüğü kazı çalışmalarından çok önemli eserler müzenin koleksiyonuna katmaya devam ediyoruz.”

Muhabir: Fatma TEMEL / Veli BALTACI