HABER - Güneş OCAĞA

Şeyh Said’in torunlarından Ruşen Fırat, 2015 ve 2016'da Facebook'ta yaptığı paylaşımlar nedeniyle 26 Aralık’ta Erzurum Hınıs'ta gözaltına alındı.
'Örgüt propagandası' yapmakla suçlanan Fırat, daha sonra tutuklanma talebiyle Hınıs Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. Fırat, burada adli kontrolle serbest bırakıldı. Ancak Hınıs Sulh Ceza Hakimliği Fırat’ı adli kontrolle serbest bırakırken 30 gün boyunca da tüm sosyal medya hesaplarında Türk bayrağı paylaşması cezası da verdi. 

Güneydoğu Ekspres Gazetesi olarak konuyu gündeme getirdikten sonra, Diyarbakır Barosu söz konusu davanın hakimi hakkında, “görevini kötüye kullandığı” gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.
Baro tarafından yapılan suç duyurusu dilekçesinde, "Söz konusu sorgu işleminde, yargılamayı yürüten şikayet edilen hakim tarafından, önyargısız ve tarafsız bir şekilde, yasal mevzuata uygun bir şekilde karar vermesi gerekirken, doğal hakim ilkesine aykırı bir şekilde, tarafgir ve ön yargılı bir yaklaşımla karar verilmiş ve görevi kasten kötüye kullanma suçu işlenmiştir. 

Şikayet edilen hakim hakkında adil yargılama ilkesine aykırılık oluşturacak şekilde görevini kötüye kullanması suçundan yargılanması ve cezalandırılması taleplidir. 
Görevin gereklerine aykırı hareket etmekten, kamu görevlisinin görevini kanun, idari düzenlemeler veya talimatların öngördüğü usul ve esaslardan başka surette ifa etmesi anlaşılmaktadır.

Bu anlamda kamu görevlisinin herhangi bir şekilde kanuni yetkisini aşması, kanunun aradığı şekil şartlarına uymaması, takdir yetkisini amacı dışında kullanması, kanunun emir ve müsaade ettiği hareketinin gerektirdiği ön şartlara aykırı hareket etmesi, kendisine teslim edilen ve görevi sebebiyle kullanması gerekli eşyayı usulsüz kullanması gibi fiiller görevin gereklerine aykırılık kapsamında kalmaktadır (YCGK-K.2022/415). Şüpheli hakim tarafından görev gereklerine aykırı bir şekilde ceza yargılamasında, yasal koşulları olmaksızın Ruşen FIRAT’ın paylaşımda bulunmaya zorlanması nedeniyle müsnet suçtan yargılanması ve cezalandırılması gerekmektedir" denildi.

Editör: Güneş OCAĞA