Millet İttifakı'nı yeni ve zorlu bir süreç bekliyor. AKP ve MHP'nin erken seçime gitmek istememelerinin tek sebebi şuanda karşılarında güçlü bir blok olduğunu kabul etmelerinden geliyor.

CHP ve İYİ Parti'nin başını çektiği HDP'nin dışarıdan destek verdiği blok, AKP içerisinden ufak ufak kopmalarla birlikte daha da güçleniyor. DEVA ve Gelecek Partisi merkez sağa ciddi bir darbe vurdu.

Bu oy olarak çok görülmese bile psikolojik olarak çok büyük bir darbe. Eski Başbakan'ın eski Cumhurbaşkanı'nın eski Başbakan yardımcılarının fikir değiştirmesi sağ milliyetçi blokta bulunanların da kafasını karıştırdı.

Tabi bu kafa karışıklığı yalnızca siyasi bir kafa karışıklığından ibaret değil. Ekonomik olarak da büyük bir kaos var. Karadeniz'de Doğalgaz'ın bulunması falan bunlar piyasaları tatmin edecek durumlar değil.

Daha önceki yıllarda da defalarca benzer müjdeler verilmişti. Müjde açıklaması yapılırken enerji şirketlerinin hisseleri büyük bir düşüş, döviz piyasası ise büyük bir yükseliş gösterdi. Bu anlatılanlara piyasaların inanmadığının matematiğidir.

Birileri farklı bir çarpım tablosu önümüze koymak istese bile gerçeklik bambaşka bir yeri işaret ediyor. Eğer kamuoyunda bu yönde bir inanç olsaydı erken seçimin zilleri de çalmaya başlardı. Ancak öyle olmadı.

Muhalefeti bölmeye yönelik ciddi siyaset oyunları da şimdilik tutmamışa benziyor. Kılıçdaroğlu ve Akşener'in en azından bu aralar krizi iyi yönettiklerine şahit oluyoruz. Bu şekilde devam ederse bir erken seçim zor görünüyor.

Ama eğer muhalefet içerisinde bir kopma olursa bu İYİ Parti veya HDP olabilir. O zaman iktidar vakit kaybetmeden 3 ay içinde bir erken seçime gider.

Tabi bu erken seçim hamlesi aynı zamanda parlamenter sisteme geri dönüş kapısı da olabilir. Çünkü artık görünen köyün bir kılavuza ihtiyacı yok. AKP'nin tek başına iktidar olmayacağını herkes biliyor.

Türkiye'de artık koalisyonlar dönemi başlamıştır. Tek başına iktidar olma şansı hiçbir partide de görülmüyor. Sağlam ittifaklar Türkiye'nin 2023 sonrasını belirleyecek. Eğer muhalefet cephesinde bir kopma olmazsa 2023 sonrasında muhalefete olacak bir AKP-MHP görebiliriz.

Tabi muhalefeti ne kadar içlerine sindirebilirler o konuda da çok iyimser değilim.