Türk mutfağına özgü, buram buram Anadolu kokan, binlerce yıllık bir çorba tarifiyle karşınızdayız. Yemek tarifleri arasından seçtiğiniz ana yemek ne olursa olsun, ona mutlaka yakışacak olan ezogelin çorbasından bahsediyoruz. Siz de bu kolay ev yapımı ezogelin çorbasıyla sofralarınızı sıcacık yapabilirsiniz.

Ezogelin çorbası tarifi; yüksek oranda bereket içerir. Besleyicidir, lezzetlidir, pratiktir. Tüm bunların yanı sıra mercimek çorbası ile olan amansız rekabetiyle, bütün kebapçıların olmazsa olmaz çorbası olma özelliğini taşır. Hastalıklara karşı amansızca savaşır, siz iyi olun diye varını yolunu ortaya koyar. Tırnak pide ya da bazlamayı çok sever.

Malzemeler:

2 çay bardağıkırmızı mercimek

3 yemek kaşığıpirinç

2 yemek kaşığıbulgur

1 adetkuru soğan

1 tatlı kaşığıdomates salçası

1 yemek kaşığıtereyağı

6 su bardağısıcak su

1 tatlı kaşığınane

1 tatlı kaşığıtuz

Servisi için:

1/2 adetlimon suyu

1 tatlı kaşığıpul biber

Pişirme Önerisi;

Taneli bir çorba içmek istemiyorsanız çorbayı blender'dan geçirdikten sonra da servis edebilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

Sıcak suyu geniş bir tencerede kaynatın. Yıkayıp suyunu süzdürdüğünüz 2 çay bardağı kırmızı mercimeği tencereye aktarın. 3 yemek kaşığı pirinci, 2 yemek kaşığı bulguru ve 1 tatlı kaşığı tuzu tencereye aktarın.

Yaklaşık 35 dakika, kırmızı mercimekler yumuşayana kadar pişirin. Ayrı bir tavada 1 yemek kaşığı tereyağını eritin.Üzerine 1 adet küp doğranmış kuru soğanı ekleyin ve kavurmaya başlayın.

Kavrulan soğanlara 1 tatlı kaşığı domates salçasını ekleyin. 1 tatlı kaşığı naneyi ekleyip, 2 dakika daha kavurun. Kavrulan sosunuzu ocaktan alın.

Bakliyatları kaynattığınız tencereye kavrulan salçalı soğan karışımı ekleyin. Sonra hızlıca karıştırdığınız çorbayı 10 dakika daha pişirin. Limon suyu ve pul biber ilavesiyle sıcak olarak servis edin. Afiyet olsun!