Hülya ASLAN/ÖZEL HABER

Güneydoğu Ekspres- Kış mevsiminin gelmesi ile birlikte bağışıklığı güçlendirecek besinler tüketmek her zamankinden daha fazla önem taşıyor. Özellikle de gribal hastalıklara karşı meyve tüketimi konusunda uzmanlar sık sık uyarı yapsa da gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e konuşan vatandaşlar ise, “Meyve fiyatları cep yakıyor. Nasıl sağlıklı beslenelim?” siteminde bulundu.

Diyarbakır’ın yoksul mahallelerinden olan Bağlar İlçesi’nin Mevlana Halit Mahallesi’nde kurulan semt pazarlarında meyvelerin kilo fiyatı 30 TL’nin altında değil. Taneyle meyve alan vatandaşlar, bu gidişle bir meyvenin yarısını alacak duruma geleceklerini söylediler.

WhatsApp Image 2023-11-07 at 19.26.48 (1)

‘BAZI MEYVELERE SADECE BAKIYORUZ’

Pazarda alışveriş yapan vatandaşlar pahalılığa böyle sitem ettiler: “Öyle bir hale girdik ki, artık evlerde çalışan sayısı bir kişi ise bırakın meyve almayı pazara dahi uğrayamıyorsunuz. Biz iki kişi çalışıyoruz ama inanın her istediğimizi yine alamıyoruz. Bazı meyvelere sadece bakıyoruz. Zamanı gelip geçen meyveler oldu, ama biz yiyemedik. Daha uygun olan bazı meyveleri ise yarım veya bir kg alıyorum. İnsanlar artık meyveyi alışveriş listesine koymuyor. Ben pazar arabamı doldurmadan 400- 500 TL para veriyorum, tüm bu yaşananlar kimin umurunda. Öyle bir hale girdik ki, 1 kilo meyve alıyorsam çok şükür diyorum."

WhatsApp Image 2023-11-07 at 19.26.48 (2)

TANEYLE MEYVE ALINIYOR

Pahalılığın kendilerini de mağdur ettiğini belirten pazarcı Cemal Can ise, "35 TL’ye vermemiz gereken meyveyi 30'a veriyoruz. 30 TL vererek biz bu işin hamallığını yapmış oluyoruz. Bu işin tezgahı, yeri, poşeti, firesi, terazi üzerindeki gideridir derken 30 TL bizi kurtarmıyor. Meyve zamanı ama kimse meyve alamıyor, bununla birlikte meyve almak ihtiyaçtan lükse girdi.  İnsanlar her hafta alması gereken meyveyi iki hafta da bir alabiliyor, ya da kimi hiç alamıyor. Bir tek zenginler her hafta alıyor. Tezgah önerimiz çoğunlukla boş olur, siz hiç meyve almak için kuyruk oluştuğunu gördünüz mü? Tane işiyle meyve dönemi başladı. Çocuğu kaç tane ise ona göre sayılı alıyor. Ya da evine bir misafir mi gelecek yine sayılı alıyor, yani kendinde fazla alma gücünü bulamıyor. Hepimizin bildiği üzere durum gittikçe kötü oluyor” dedi.