Mardin’in Derik ilçesi Üçyol mevkiinde cumartesi günü meydana gelen kazada 21 kişi hayatını kaybetmesini Meclis gündemine taşıyan HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a “Kazaya sebebiyet veren tırların ait oldukları şirket hakkında bir soruşturma açılmış mıdır, işlem yapılmış mıdır? Bu konuda soruşturma açılmamışsa açılacak mıdır?” diye sordu.

HDP Iğdır milletvekili Habip Eksik, Mardin’in Derik ilçesinde Cengiz Holding’e ait Eti Bakır Fabrikasından yük taşıyan tır trafik kazasında 21 kişinin hayatına sebep olan kaza meclis gündemine taşıdı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması talebiyle Meclise soru önergesi veren Eksik, Türkiye’de bin taşıt başına en fazla ölümlü ya da yaralanmalı kazaların meydana gelen yerlerin; Bingöl, Hakkari, Bitlis, Siirt, Ağrı, Mardin gibi bölge illeri olduğu hatırlattı.

Mardin'in Derik ilçesinde TIR ile 2 aracın karıştığı kazada yaralılara müdahale eden ekiplere bir başka TIR çarptı. Bakan Soylu, can kaybının 20’ye yükseldiğini açıkladı.

Eksik, “Çoğunlukla hız limitlerine uyulmaması, ana yolların şehir ve ilçelerin içinden geçmesi, bu şehir ya da ilçelerin çevre yoluna sahip olmaması, yol yapım çalışmalarının uzaması, araç bakım ve kontrollerinin düzenli ve doğru yapılmaması, nakliye sektöründeki sürücülerin ağır çalışma koşulları ve iş yükü gibi sebeplerden kaynaklı yoğunca trafik kazaları yaşanmaktadır” dedi.

Eksik verdiği önergede şu ifadelere yer verdi:

"Kazaya sebep olan bu araçların bakımlarının düzenli yapılmadığı ve yük tonajlarının normalin üstünde olduğu iddia edilmektedir. Ülkemize özellikle bakım ve onarım maliyetlerinin artmasına bağlı olarak firmaların araçlarının bakımlarını zamanında yaptırmadıkları, TÜV-TÜRK tarafından araç bakımlılarının formalite şeklinde yapıldığı, araç muayenelerinin bilimsel yöntemlere uygun yapılmadığı bu durumun denetlenmediği otobüs, kamyon ve tır gibi araçların sürücülerinin sahip olması gereken psikoteknik belgelerinin doğru bir yeterli bir eğitim sürecinden sonra verilmediği, bu eğitimlerin formalite sınavlarla denetlemediği ayrıca birçok şoförün psikoteknik belgesinin bile olmadığı ayrıca nakliye sektörünün iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinden yeterli düzeyde yararlandırılmadığı ve denetlenmediği iddia edilmektedir.”

'ÖNLEM ALINMAMASI İKİNCİ KAZAYA NEDEN OLDU'

Kazanın yaşandığı Mardin’in Derik ilçesinde çevre yolu ihtiyacı olmasına rağmen yıllardır bu ihtiyaca cevap verilmediğini belirten Eksik, soru önergesinde şu tespitlere yer verdi:

"Çevre yolu yapılmayarak maalesef onlarca kazaya sebebiyet verilmiştir. İlçe merkezinden geçen yolun bariyer sisteminin olmadığı, sinyalizasyon eksikliği ve hız limitleri konusunda denetimin yetersiz olduğu basına da yansımıştır, yol bariyerleri sinyalizasyon ve Mobil Elektrik Sistem Entegrasyonu (MOBESE) olmadığı bilgisi bize paylaşılmıştır. Olay yaşandığı esnada yolun trafiğe kapatılmaması, güvenlik görevlilerinin olay esnasında ve sonrasında önlem almadıkları dolaysıyla ikinci bir kazanın yaşanmasına sebep olunmuştur. Dolaysıyla ikinci bir kazanın yaşanmasına sebep olunmuştur”

Eksik, kazanın yaşandığı bölgenin uzun süre yol çalışması yapıldığı, ana cadde olan İpek Yolu Caddesinde tek şeritten ulaşımın sağlandığı ve bunun neticesinde yük tonajlı kamyonların kontrol edilmeden çok sayıda kazaya sebep olduğu ve can kayıplarına yol açtığı bilindiğini belirtti.

 Eksik, Fuat Oktay’a şu soruları sordu:

-Mardin’in Derik ilçesinde çevre yolunun yapılmamasının gerekçesi nedir? Ağır tonajlı araçların yerleşke içinden geçmesi doğru mudur?

-Anayolun etrafında niçin bariyer sistemi bulunmamaktadır?

-Yol yapım çalışmalarının uzamasının gerekçesi nedir? Yol yapım ihalesini hangi firma almıştır?

-Yerleşke içerisinde sinyalizasyon ve Mobil Elektrik Sistem Entegrasyonu (MOBESE) gibi kazaları önleyen caydırıcı sistemler var mıdır?

-Yerleşke içerisinde etkili bir hız sınırlama yöntemi niçin sağlanmamıştır?

-Araç muayenelerinin Tüv-Türk tarafından formalite şeklinde yapıldığı ve bu konuda denetimlerin yetersiz olduğu doğru mudur?

-Nakliye firmalarının iş sağlığı ve güvenliği hizmetini yeterince alınmadığı ve bu durumun denetlenmediği doğru mudur?

-Tır, otobüs, ve kamyon gibi araç sürücülerinin psikoteknik belgelerinin formaliteden verildiği ve bu konunun yeterince denetlenmediği doğru mudur?

- Art arda meydana gelen iki kaza arasında geçen süre farkı ne kadardır? İlk kaza esnasında ve sonrasında güvenlik görevlilerinin önlem alma noktasında yetersiz kaldıkları iddiası doğru mudur? Kaza sonrası yeterince önlem alınmadığından ikinci kazanın meydana geldiği doğru mudur? Kaza esnasında yeterince güvenlik önlemi alınmadığı için herhangi bir soruşturma açılmış mıdır?

-Kazaya sebebiyet veren tırların ait oldukları şirket hakkında bir soruşturma açılmış mıdır, işlem yapılmış mıdır? Bu konuda soruşturma açılmamışsa açılacak mıdır?

(ARTI GERÇEK)

Editör: TE Bilişim