ÖZEL HABER - Fatma TEMEL

“Asrın Felaketi” olarak adlandırılan 6 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş merkezli depremler, inşaat sektöründe işçi bulamama krizine neden oldu. Ülke genelindeki kalifiye işçiler, deprem bölgelerindeki TOKİ şantiyelerini akın edince diğer kentlerde inşaat işçisi bulmak zorlaştı. Gazetemize konuşan Diyarbakır İnşaat Müteahhitleri Derneği (DİMDER) Başkanı Aziz Elaldı ve Diyarbakır Sanayici ve İş Dünyası Derneği (DİSİDER) Başkan Yardımcısı Mahmut Biroğlu, sektörün yaşadığı krizi değerlendirdi. 

İnşaatçılar Karaborsaya Düştü4


DİMDER Başkanı Aziz Elaldı, sorunun kalifiyeli usta ve çırakların yetiştirilmemesinden kaynaklandığını söyledi. Elaldı, “Çalışacak usta bulma sıkıntısı Türkiye’nin her yerinde var. Diyarbakır’da belirgin olarak sıkıntı çekiyoruz. Bunun sebebi de kalifiyeli usta ve çırak yetiştirilmemesi. En büyük sebeplerinden biri de Türkiye’de deprem sonrası yapılan inşaat ve konutlardır. Kısa vadede bir çözüm gözükmüyor. Ama bu TOKİ’lerin bir an önce bitmesini bekliyoruz.

İnşaatçılar Karaborsaya Düştü2

2024’ün sonlarına doğru bitecek konutlar. O zaman biraz daha normale döner. Türkiye’de usta bulmakta zorlandığımız için yurt dışından ustalar getiriyoruz. Şuan daha çok işimizi görüyor. Onlar olmazsa işler daha çok sarpa sarar. Ustalar zaten fahiş ücretler alıyor. Türkiye genelinde sorun var ama deprem bölgelerinde sorun daha büyük. Tek çözüm TOKİ’lerin bitmesi ve yurt dışından çalışacak usta temin etmek.” 

İnşaatçılar Karaborsaya Düştü3


AYLIK MAAŞLARI 60 BİN TL

DİSİDER Başkan Yardımcısı Mahmut Biroğlu da gençlerin inşaat sektöründe çalışmayı tercih etmediklerini ifade ederek, şu değerlendirmeyi yaptı: “Depremin yaşandığı 11 ilde genel anlamda usta bulma sıkıntısı var. Depremden sonra inşaat ve TOKİ yapımının artmasından dolayıdır. Birçok firmamız vardiyalı çalışıyor. Genel anlamda personel sıkıntısı var. Depremden üç dört ay sonra usta bulma sıkıntısı başladı. Bu konuda sıkıntı yaşıyoruz.

Bunun sebebi gençlerin artık inşaat sektörüne yönelmemesidir. İnşaat sektörünün ağır olduğunu düşünüyorlar. Gençlere tavsiyem şudur: Her sektörün kendine göre bir zorluğu vardır. Bir sıvacı, fayansçı olmak ayrı bir meslektir ve maaşları da dolgundur. Bir genç kendini inşaat sektöründe geliştirirse 60-70 bin lira maaş alacak. Gençlerin inşaat sektörüne girmesini istiyorum. Türkiye’de 10-15 yıl daha inşaat sektörünün önü açıktır.”

Muhabir: Fatma TEMEL