On bir ayın sultanı Ramazan’da, sofralarımızda bir bereket olur. Bu bereketle birlikte neredeyse sofralarımızda her gün farklı bir lezzet, farklı bir tat yer bulur. Ayrıca bu ayda paylaşmak da çok fazladır. Her ne kadar koronavirüs nedeniyle komşuların birbirine önceki Ramazanlara göre pek fazla yemek ikramında bulunamasa da, yine de sosyal mesafeleri koruyarak, farklı tatlar birbirine ikram etmeyi ihmal etmemektedirler.

Ramazan sofralarında çok fazla etli yemek yer bulur. Bende bir etli yemek olan karışık tava kavurma tarifi yapacağım. Ancak, bu yemeği çeşitli tatlarla birleştirerek, daha hafif bir yemek haline getirerek, her damağa hitap edecek şekilde yapacağız. Şimdi den tüm okurlarıma afiyet olsun.

Gerekli Malzemeler:

250 gram dana eti (Tercihen antrikot)

1 yumurta

2 adet kırmızı soğan

2 adet yeşil biber

1 adet kapya biber

Yarım havuç

2 diş sarımsak

2 avuç haşlanmış kuru fasulye

2 avuç erişte

2 çorba kaşığı tereyağı

2 çorba kaşığı zeytinyağı

4-5 dal maydanoz

4-5 dal taze soğan

Yarım greyfurt

1 çorba kaşığı nar ekşisi

1 dolu çay kaşığı kuru kekik

2 çorba kaşığı susam

Yemeğin Hazırlanışı:

2 adet kırmızı soğanı piyazlık doğrayın. 250 gr antrikotu incecik yassı dilimler halinde kesin. Etin üzerine birer çay kaşığı tuz, karabiber ve 1 çorba kaşığı nar ekşisi döküp karıştırın. Küçük bir tencereye kaynar su koyup üzerine 2 avuç erişteyi koyun. Geniş bir tavaya 2 çorba kaşığı zeytinyağı koyup ısınınca etleri pişirin. Etlerin her tarafını 1-2 dakika çok kurutmadan pişirmeniz yeterli olacaktır. Etleri tavadan alıp tavaya soğanları, küçük küçük doğradığınız 2 diş sarımsağı, yarım halka halinde doğradığınız yarım kapya biberi ve 2 cm uzunluğunda doğradığınız 2 adet yeşil biberi tavaya ekleyin. Tavaya birkaç kaşık da su koyup tavada kalan güzellikleri su sayesinde sıyırın.

Yarım havucu da halka halka doğrayıp tavaya ilave edin. Haşlanan erişteleri ve 2 avuç haşlanmış kuru fasulyeyi tavaya ekleyin. Etleri tavaya tekrar koyup ısınınca üzerine yarım greyfurtun suyunu sıkın. Ağız tadınıza göre tuz, karabiber ve pul biber ekleyin. 2 çorba kaşığı tereyağını, 1 dolu çay kaşığı kuru kekiği ekleyip kavurmaya devam edin. Tavadaki malzemeleri bir kenara toplayıp boşluğa 1 yumurtayı kırın. Üzerine biraz tuz ve karabiber serpip olduğu yerde dağıtarak çırpın ve yumurta pişince karıştırarak tüm tavaya yayın. 2 çorba kaşığı susamı kavurup renk alınca üzerine ekleyin.

Son olarak 4-5 dal maydanozun yapraklarını ve 4-5 dal taze soğanı tavanın altını kapattıktan sonra 3 cm uzunluğunda doğrayıp tavaya ekleyin ve son bir kez karıştırdıktan sonra servis edin.