ÖZEL HABER - Güneş OCAĞA

Roma İmparatorluğu tarafından yaklaşık 2 bin yıl önce Diyarbakır'da yapılan ve Dünya Kültür Mirası'nda  (UNESCO) yer alan tescilli Roma Yolu ve Köprüsü restore edilmeyi bekliyor.

Elazığ bölgesinden başlayarak Diyarbakır’ın Suriçi'ndeki Dağkapı'sına, Zerzevan’a, Nusaybin'e, oradan da Suriye, Irak ile Hindistan’a kadar uzanan 80 bin kilometrelik Roma Yolu bazalt taşlarından yapılmış. Tescilli olduğu kimse tarafından çok bilinmeyen çift yönlü Roma Yolu ve üzerinde bulunan Köprüsü bakımsızlıktan kaynaklı yok olmayla yüz yüze.

Kimsenin Bilmediği 2 Bin Yıllık Yol Diyarbakır'da2


VATANDAŞ YETKİLİLERE ÇAĞRI YAPTI

Evi yoldan bir kilometre uzaklıkta bulunan vatandaşlardan Salih Atlı, gazetemiz Güneydoğu Ekspres'e yaptığı açıklamada, Roma Yolunun ve Köprüsünün acilen onarılması gerektiğine dikkat çekti. 1990'anlı yıllara kadar bu yolun araçlar tarafından kullanıldığının bilgisini veren Atlı, "Çift yönlü Roma Yolu ve Köprüsü Karacadağın volkanik bazalt taşlarından  Roma hükümdarı tarafından yapılmış.

5 yıl önce köprü tarafından yukarıya doğru bir kilometre yapıldı ve çalışmalar durduruldu. UNESCO'da yer alan tarihi bir yol olduğu için, araçların geçişi yasak. İnsanlar yaya olarak kullanıyor. Ben çocukken evini inşa eden köylüler yolun bazalt taşlarını söküp kullanıyorlardı" dedi.


Roma Yolu'nun harabeye döndüğünü kaydeden Atlı, "Bu yola sahip çıkılması ve turizme kazandırılması gerekir. Çok kıymetli olan yolda doğa yürüyüşleri yapılabilinir. Zaten yolda yürüdüğünüzde adeta tarihe yolculuk yapıyorsunuz. Etkinlikler de düzenlenebilir. Yetkililer bir an önce buraya el atsın" seslenişinde bulundu.

Muhabir: Güneş OCAĞA