Yerel seçim yaklaşırken tüm hamleleri merak edilen, sadece muhalefet partilerinin değil iktidar bloğunun da adımlarını dikkatle izlediği CHP Genel Başkanı Özgür Özel duvar'dan Ceren Bayar'a yaptığı açıklamada, önümüzdeki haftadan itibaren muhalefet partileriyle temasa geçileceğini, liderlerden randevu almaya ve görüşme trafiğine başlayacağını söyledi.  Özel, "Biz bugün sağa oy verenlere açılacağız ama sol, sosyal demokrat, adil, onların yoksulluğuna, güvencesizliğine itiraz eden bir yerden açılacağız. Sol politikalarla sağa açılacağız" dedi.

Pervin Chakar konserine gitmesi sonrasında kendisine yöneltilen eleştirilere de yanıt veren Özel, "Hiç pişman değilim" diye konuştu.

'İKTİDAR BİZİ ANAYASA DEĞİŞTİRME MİNDERİNE ÇEKMEYE ÇALIŞIYOR'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “50+1 şartının değişmesi isabetli olur, yanlış işler yapılıyor” açıklamasıyla başlayan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin değerlendirmeleriyle devam eden tartışmayı da değerlendiren Özel, şunları söyledi: "Bu tartışmaya ilişkin 2 şey söyleyebilirim. Birincisi iktidar bizi Anayasa değiştirme minderine çekmeye çalışıyor. Biliyoruz ki oradaki niyeti halis değil. Daha demokratik bir anayasa yapmak değil, aksine Anayasa Mahkemesi'ni güçsüzleştirme niyeti var elbette. Sadece bizi değil, bütün muhalefeti, siyaseti. İkincisi Tayyip Erdoğan'ın çok rahatsız olduğu bir şey var; o da gündemin kendi dışında belirlenmesi. 2 haftadır bütün Türkiye değişimi konuşuyor. Mutlaka bazı anket sonuçları onun önüne de gidiyor ve bizi kendi gündeminin içine çekmek için bir tuzak kurdu. O yüzden grup toplantısında "Bizi meşgul etmeyin" dedim. Cumhuriyet Halk Partisi'ndeki değişimin yerel seçimlere çok olumlu yansıyacağı bir atmosferdeyiz. Bu olumlu atmosferi Tayyip Erdoğan'ın bir takım siyasi uyanıklıklarına terk etmek istemiyoruz."

Özelin açıklamalarının devamı ise şöyle:

'LİDERLERDEN RANDEVU ALARAK GÖRÜŞME TRAFİĞİNE BAŞLAYACAĞIM'

"Önümüzdeki haftadan itibaren yıl sonuna kadar; partilerle görüşme, iş birliği olanaklarının araştırılması, ölçme değerlendirmeyle mevcut belediyelerin durumuna karar verme, değişecek olan belediyeler için yöntem tespiti ve hızla belirlenmesi gereken yerlerde de adayların belirlenmesiyle ilgili 5 ana alanda harekete geçeceğiz. Ben genel başkanlar düzeyinde de temasların olması gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda da üstüme düşeni gelecek haftadan itibaren yapacağım. Önümüzdeki haftadan itibaren birtakım temaslardan sonra liderlerden randevu alarak görüşme trafiğini başlayacağım.

'HEP BERABER İTTİFAK KELİMESİNİ PERİŞAN ETTİK'

İttifak kelimesi çok yoruldu. Hep beraber ittifak kelimesini perişan ettik. İttifak kelimesinin kullanılmasının birlikte taşıdığı bir algı var; kalabalık ve başarısızlıkla sonuçlanmışlık. O yüzden bundan sonra iş birliğini tercih ediyorum.

'SEÇİM BÖLGESİNE ÖZEL İKİLİ İŞ BİRLİĞİ MODELİ ÜZERİNE ÇALIŞMAK LAZIM'

Bu yerel seçimlerde iş birliği iki parti arasında ve yereldeki seçim bölgesi neyi gerektiriyorsa o parti ile birlikte yapılabilir. Bazen ikinin üstüne çıkılabilir ama ikili iş birliği yaparak bu seçimlerde ilerleyebiliriz. Genel bir ittifak tanımı geliştirmenin, “burada hep birlikte olacağız” demek yerine seçim bölgesine özel ikili iş birliğiyle, birbirimize kaybettirmek yerine hem birbirimize hem ülkeye kazandırmayı tercih edeceğimiz bir model üzerinde çalışmak lazım. Yani seçim bölgesine özel, yereli de dinleyerek ikili iş birlikleri; çok gerekiyorsa üçlü, dörtlü güç birlikleri. Ama üçlü ve dörtlü güç birlikleri istisnai durumlarda olur.

'İYİ PARTİ KARARLIYSA SAYGI DUYARIZ'

İYİ Parti ise 81 ilde aday çıkarmak konusunda kararlı. Bu durum sizin için bir dezavantaj olmayacak mı?

Hepimize sorumluluk düşüyor. İYİ Parti iş birliği yapmama konusunda kararlıysa buna saygı duymak durumundayız. Kimse bize mecbur değil. Ama ben benim seçmenime iş birliği yapmamayı ya da onun önünü tıkamayı anlatamam. O yüzden üstüme düşen ne varsa onu yapacağım.

'HEDEP'İN TALEBİ ÇOK HAKLI, İŞ BİRLİĞİ OLACAKSA KAMUOYU BİLECEK'

Çok haklı bir talep. Siyasette arka kapı diplomasisi her zaman vardır ama sadece arka kapı diplomasisi ile ittifak ya da iş birliği olmaz. Bazen kapalı kapıları arka kapı diplomasisi açabilir. Bazen sıkılı yumrukları arka kapı diplomasisi açabilir. Ama bu, siyasette kalıcı ve ana yöntem olamaz. O yüzden eğer HEDEP'le bir görüşme yapılacaksa kamuoyu bunu bilecek. Bir iş birliği olacaksa, örneğin bizim adımıza bazı yerlerde fedakarlıklar yapılacaksa, bazı seçim çevrelerinde bizim olmamamız gibi şey söz konusu olacaksa bunu kamuoyu bilecek. Kamuoyuna izah edemeyeceğimiz ve savunamayacağımız, utanç duyacağımız bir iş birliği içinde zaten olmayacağız." (duvar)

Editör: Beritan KAYA