Maraş merkezli depremden etkilenen Diyarbakır’da evleri yıkılan veya hasar gören vatandaşların yerleştirildiği 7 çadır kentte uyuz hastalığının başladığı iddia edildi. Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı ve aynı zamanda Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Deprem Kriz Merkezi Yürütmesinden Şiyar Gültekin, çadır kentlerde temiz su, tuvalet, banyo ve hijyen sorununun başladığını söyledi.

MA’ya konuşan Gültekin, başlayan uyuz hastalığı ile ilgili Halk Sağlığı Müdürü ile görüştüklerini ve salgını kendilerinin de kabul ettiğini aktardı. Güldiken, “Bunu Halk Sağlığı Müdürü de söyledi. Çünkü biliyoruz uyuz hastalığı yüksek. Dokunmayla bulaşan bir hastalık. Bu hastalık deprem öncesi de vardı. Özellikle toplu yaşam alanlarıyla birlikte temizlik hijyen kurallarıyla birlikte neredeyse ortadan kalktığı gözlemlendi. Bu hastalığın artacağını da düşünüyoruz aynı zamanda temiz su, tuvalet ve banyo sorunu var. Bütün bunların bir an önce giderilmesi gerekiyor. Dicle Nehri kenarındaki çadır kentte bunların giderileceğine dair bir bilgi verdiler, ama bunun ne kadar sağlıklı olduğunu söylemek doğrusu mümkün değil” diye konuştu.

“İKİ GÜNDÜR YEMEK VERİLMİYOR”

Dicle Nehri kıyısında kurulan çadır kentte kalan depremzedelere iki gündür yemek verilmediğini iddia eden Güldiken, “Mesela son iki gündür onlara yemek verilmiyor. Bunu dile getirdik, bu defa ‘Onların orada kalma ihtiyacı yok ve çadırları başka yere göndereceğiz’ deniliyor. Adeta diyor ‘Onlar keyfi için buradadır’ deme noktasına getiriyor. Bu aslında yönetememe halinin bir göstergesidir” dedi.

“SAĞLIK ÇALIŞANLARI ZOR KOŞULLAR AŞTINDA ÇALIŞIYOR”

Sağlık çalışanlarının pandemi ile başlayan ve depremle devam eden sorunlarına değinen Güldiken, sağlık çalışanlarının da aynı durumda depremzede olduğunu ve mağdur olduğuna işaret etti. Güldiken, sağlık çalışanlarının 24 saatlik çalışmanın ardından mutlaka 48 saat dinlenmelerinin gerektiğini belirterek, bunun sağlanmasını istedi. Sağlık Bakanlığı’nın, deprem bölgelerinde sağlık çalışanlarının tayin istemesi durumunda hemen taleplerinin karşılanacağına dair açıklamasına işaret eden Güldiken, bunun kötü bir çözüm olduğunu, önemli olanın deprem bölgesinden giden sağlık çalışanları yerine gelecek sağlık personelinin ikna edilmesi gerektiğini kaydetti. Lice Devlet Hastanesi’nin kullanılmaması yönünde hasar raporuna rağmen ve kent merkezinde bazı aile sağlık merkezlerinin hasara rağmen kullanıldığına dikkati çeken Güldiken, “Bir an önce yetkililerin bunlarla ilgili hızlıca çözüm bulamalarını bekliyoruz” diye ekledi.

Editör: TE Bilişim