NERMİN ZENGİN

98 yaşında vefat eden Şeyh Said’in yeğeni Şeyh Necmettin Akar için Lice ilçesi Ergin (Markê) köyünde tören düzenlendi. Cenazeye, yağmur ve soğuk havaya rağmen Erzurum, Bingöl, Elazığ ve çevre ilçelerden 10 bin kişi katıldı. Diyarbakır ve Bingöl karayolu üzerinde yüzlerce araç kuyruk oluştururken, Akar’ın Şeyh Said kıyamının başladığı köy olan Markê’de ve isyanda ilk katledilen Sofi Ehmedê Markê’nin yanına defnedildiği öğrenildi.

Aile, defin sonrası taziyeleri bugün köyde kabul ederken, yarın da Diyarbakır’da Odabaşı Bal Taziye Evi’nde kabul edecek.

Cenaze1

İSYANDA DOĞDU, SÜRGÜNDE BÜYÜDÜ

Şeyh Necmettin Akar, isyanın yaşandığı 1925 yılında Şeyh Said ve arkadaşları idam edildikten bir hafta sonra Genç bölgesinde sığındıkları bir köyde doğdu. Ardından çocuk yaşta ailesi ile birlikte Tekirdağ Malkara’ya sürgün edildi. 14 yıl sürgünde kaldı ailesi birlikte. Askerlik sonrası memleketine döndü. Bingöl, Elazığ Dicle, Hani ve Lice’de kendisine bağlı Şeyh Said ailesi içerisinde ilim işleri ile uğraştı.

Cenaze2

SON SÖZÜ KÜRTLERE BİRLİK OLUN

Akar’ın en önemli vasfı ünlü Kürt şair ve mutasavvıfı Melayê Cizîrî’nin, Feqiye Teyran'ın divanlarını ezbere bilirdi, sohbetlerinde Mem û Zîn'i okurdu. Diyarbakır’ın merkez Sur İlçesi’ndeki Kurşunlu Camii’nin yanındaki evinde Kürt klasik eserlerinden büyük bir kütüphane kurdu. Ömrünün büyük kısmını Kürt aşiretleri içerisinde birlik ve İslami ilim çalışmaları ile geçirdi. 98 yaşına vefat edene kadar sağlığı ve yerindeydi. Kürtlere son sözü “birlik olun” demişti.

Necmettin Akar

Editör: Nermin ZENGİN