Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezinde Sosyal Konut Projesi ile ilgili yaptığı açıklamanın ardından yaratılan umut dünyası.

TOKİ sosyal konut kapsamında; 81 il ve tüm ilçelerde 2023-28 yılları arasında arasın da 500 bin sosyal konut, 250 bin konut amaçlı arsa, 50 bin işyeri yapılacağının duyurulması üzerine bir anda tüm ilgi bu haberlere yöneldi. Kimi seçim yatırımı olarak değerlendirirken kimi toplu konut cumhuriyetine dönen ülkede yine toplu konutun yarı açık cezaevlerine benzeyen yapısının arttırılmasının Sovyet yapılarına benzetmekteyken Silvanlılar ilanın açıklandığı andan itibaren öfkeliler. Ve bu öfke gizlenemeyen maskelenemeyen bir hal almıştır.

Silvan’da Muhtarların Sosyal Konut Tepkisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı ‘Sosyal Konut Projesi'nin içerisinde Silvan ilçesinin yer almamasına Silvan’da muhtarlar sosyal konut projesine tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Sosyal Konut Projesinin açıklamasının ardından sosyal medya sayfalarından tepkilere neden olduktan sonrada Silvan İlçesinden de Sivil Toplum Kuruluşları tarafından tepki gösterildi.

İl tepki muhtarlar derneğinden geldi. Açıklamayı bir kez daha sizlerle paylaşmak isterim.

Kale Mahallesi Muhtarı ve Silvan Muhtarlar Derneği Başkanı Murat Ateş, ‘’Bilindiği gibi devletimizin ve Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın girişimleri ve talimatlarıyla Türkiye genelinde 250 bin sosyal konut yapılmaktadır. Lakin Diyarbakır merkez ilçelerine baktığımızda Silvan bu sosyal konut projesinde yer almamaktadır. Nüfusu her geçen gün artan önümüzde ki 5 yıl içerisinde Silvan barajı ile O.S.B’nIn bitmesiyle 300 ile 450 bin nüfusa varacak olan tarihi kadim ilçemize sosyal konut yapma hakkı verilmemiştir. Halkın yoğun şikayet ve talepleri doğrultusunda bu açıklamayı yapmayı ve başta CİMER olmak üzere tüm ilgili kurumlara halkın haklı talebini iletme konusu elzem olmuştur. Diyarbakır merkezde başta Ergani olmak üzere Bismil 196, Kulp 200, Çermik 158, Çüngüş 112, Eğil 126, Ergani 300, Hazro 124 ilçelerinde bu hak verilmiş ama her geçen gün nüfusu artan kadim ilçemiz Silvan sosyal konut projesine dahil edilmemiştir. İlgili kurumlara müracaatlarımız başta valilik olmak üzere çevre şehircilik bakanlığı ile cumhurbaşkanına kadar halkın haklı talebini ileteceğimizden kimsenin kuşkusu olmasın. Silvan bizimdir Silvan’a hep beraber sahip çıkmamız gerekmektedir’’ sözlerini kullandı.

Silvan gibi konut fiyatlarının çok yükseldiği ilçelerde projenin olmamasına sosyal medyadan tepkiler oluştu.

Tepkiler arasında Ak Parti İl Başkanı Muhammet Şerif Aydın’ın memleketi Bismil’e bile konut yapılırken Silvan ilçesine yapılmamasının nedeninin “Silvan’ın milletvekilinin olmamasına bağlandı.

Peki Silvan’da sosyal konut neden yapılmayacak?

Müttehitler daha çok kar etsin, arsa spekülatörlerinin ekmeğine yağ sürülsün, yoksul daha çok yoksullaşsın diye mi?

Seçim yatırımı şu veya bu her ne amaçla olursa olsun sosyal konutlar şuan mevcut durumda satılık dairelerden çok daha uygun fiyata ve ödeme kolaylığına sahiptir.

İlçemizde son dört veya beş yıldır konut, işyeri vs. emlakın kiralama/satış fiyatı ciddi bir manipülasyonla bilinçli tercihli ve belirli birkaç kişi eliyle şişirildiğine hepimiz şahit oluyoruz. İlçede işsizlik had safhadayken, asgari ücretli sayısı binlerce iken, barınacak dört duvara muhtaç insanımız gözlerimizin içine bakarken buna göz yummak veya sessiz kalmak vicdansızlıktır. İlçede sosyal konut yapılacağı söylentisi mevcut ekonomik kriz de düşünülünce birçoğumuzda arzın artışıyla konut kiraların azalacağı satış fiyatlarının düşeceği, insanların bir elin parmağını geçmeyecek sayıdaki müttehit tekelinden kurtulacağı umudunu yeşertti. Bu umut maalesef ki çok sürmedi. Anlam veremediğimiz bir şekilde Silvan ilçemiz listede yer almadı.

NEYİ EKSİKTİ!

Çevre ve şehircilik bakanlığına göre nüfus ve konut istatistiğine mi baktı? Diğer ilçelerde olup ta Silvan’da olmayan ne ?  yoksa zengin daha çok zengin olsun konut fiyatlarını birileri yine ikiye üçe katlasın diye bilinçli mi bu yapıldı? Akla başka şey gelmiyor. Varsa bir açıklama yapılsın da bizler de bilelim. Siyasi ve sosyal bir iradesi varsa bu ilçenin bunun hesabını sormalı diye düşünüyorum. Biz sormaya devam edeceğiz. İki gün önce bir güncelleme geldi birkaç il ve ilçe daha eklendi listeye. Silvan neden eklenmesin!!!