Haber- Fatma TEMEL

Güneydoğu Ekspres- Diyarbakır’da bu yıl 14’ncüsü düzenlenen “Mezopotamya Tarım, Hayvancılık, Tavukçuluk ve Süt Endüstrisi Fuarı” açıldı. Türkiye’nin 20 ilinden 108 firma ve firma temsilcilerinin katıldığı fuarda, bu yıl devletin yerel temsilcilerinin stant açmasına rağmen katılım göstermemesi dikkat çekti.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ve Mezopotamya Fuarcılık ve ALZ Grup tarafından organize edilen, tarım ve hayvancılık sektörünün bölgedeki büyük buluşması olarak değerlendirilen "14. Mezopotamya Tarım ve Hayvancılık Fuarı", Mezopotamya Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde dün düzenlenen etkinlikle açıldı.

42686fcb-1d69-42ab-b1e5-7ed266601dd9

Fuar kurdelesi ALZ Grup Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Alagöz, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Mustafa Fidan, Diyarbakır Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Şeyhmus Aslan, Duhok Ticaret Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Hamit Mecid Rebetki, Diyarbakır Ziraat Odaları Birliği Başkanı, Yenişehir Ziraat Odası Başkanı, kredi kooperatifleri, kamu kurum ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri tarafından kesildi.

CHP adayları katıldı, Vali yer almadı

Kurdele kesimine CHP’nin 2. Sıra Milletvekili Adayı Ali İhsan Merdanoğlu ve 3. Sıra Adayı Abdurrahman Ergin de katılırken, Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su’nun Hani ilçesindeki programını gerekçe göstererek, katılmadığı öğrenildi. 20 ilden 108 firmanın açtığı stantlar arasında Büyükşehir Belediyesi Kırsal Daire Başkanlığı ve Yenişehir Belediyesi’nin de standı yer alıyor.

Eski Vali Münir Karaloğlu döneminde, 2021 ve 2022’deki 12 ve 13’ncü Tarım ve Hayvancılık Fuarı’na, devlet kurumları nezdinde üst düzey temsiliyet sağlanmıştı. 2021’deki fuara Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve bakan yardımcıları, her iki fuara bizzat eski Vali Münir Karaloğlu ve daire müdürleri ev sahipliği yapmıştı.

WhatsApp Image 2023-04-26 at 14.42.37

“Geçen yıla göre yüzde 8 büyüdük”

Fuarın açılış konuşmasını yapan ALZ Grup Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Alagöz, "Zor bir dönemden geçiyoruz. Yaşadığımız depremin sıcaklığını hala üzerimden atamıyoruz. Yaraları sarmak zaman alacak. Özelikle ekonominin yaralarını sarmak için fuarlarımız çok büyük bir önem taşıyor. Bugün açacağımız fuar, Türkiye'nin dört bir yanından takip ediliyor. Bu bizim için çok önemli bir gelişme. Bu fuar alanı her zaman bölge ihtiyacını karşılamaya çalıştı. Bir yıl önce 100 katılımla açtığımız fuar alanını bu yıl 108 katılımla açıyoruz. Fuarın rakamları geleceğimizin nasıl olacağını bizlere gösteriyor. Önümüzdeki dönem bölgede tarım ve hayvancılık alanında ileri gelişmeler yaşanacağını çok iyi biliyoruz. Bu yıl daha önce fuarlarda bulunmayan 30’un üstünde yeni firma aktörleri bulunmaktadır. Bu yıl, geçen yıla oranla yüzde 8 büyüdük. Önümüzdeki dönem çok hareketli geçecek” diye konuştu.

“Toprakları su ile buluşturmamız lazım”

Daha sonra konuşan DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, bölge için tarımsal faaliyetlerin önemine dikkat çekerek, "Tarım, sanayinin kuluçkasıdır. Tarımını geliştirmeyen hiçbir ülke gelişmez. Toprağımız var, yüzde 60 tarım arazisi var ama bu toprakları suyla buluşturmamız lazım. Toprakların su ile buluşması için su kanallarının bir an önce yapılıp bölge topraklarına suyun ulaştırılması lazım. Bunun için çalışmamız gerekmektedir. Biz kentteki sivil toplum kuruluşları olarak bu kent için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Bu yıl ve gelecek yıl temel hedefimiz ayda bir kere fuar yapmayı planlıyoruz. Hükümetin tarımsal desteklerle üretimi güçlendirmeli. Biz sivil toplum kuruluşları olarak çiftçilerimize yönelik her türlü desteği vermeye çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Fuar, 30 Nisan’a kadar ziyaretçilere açık olacak.