Hazır olun! Birkaç malzemenin buluşup, damaklara şaşkınlık veren bir lezzete dönüşüm hikayesine tanık olacaksınız. Bu tarifte tuzsuz, nefis bir peynir, tel kadayıf, fıstık ve şerbetin nefis ortaklığı var. Pişip uzayan peynirin şahane görüntüsü, çıtır çıtır kadayıf sesi var. Konumuz elbette künefe.

Hatay'da doğup, ülkenin dört bir yanında afiyetle tüketilen bu tatlıyı evde yapmak da mümkün. Üstelik fırın kullanmanıza ya da ocakta döndürerek yapmamıza da gerek yok. Ocakta, tavanın içinde gayet pratik bir biçimde hazırlıyoruz. Sıcacık pişerken şerbetini de ılık ılık veriyoruz. Üzerine toz Antep fıstığıyla son dokunuşu yapıyoruz.

Malzemeler:

Şerbeti için;

2,5 su bardağı su

2 su bardağı toz şeker

3-4 damla limon suyu

Künefe için:

400 gram kadayıf

250 gram künefe peyniri

120 gram eritilmiş tereyağı

Tavayı yağlamak için:

1 tatlı kaşığı tereyağı

Üzeri için:

70 gram toz antep fıstığı

Pişirme Önerisi

Dilerseniz künefelerinizi daha küçük boyutlardaki tavalarda hazırlayabilirsiniz. Daha küçük tavalarda pişireceğinizde üzerine aynı boyutlarda bir tabak ve kapak kapatarak çevirebilirsiniz.

Şerbeti için:

Su ve şekeri tencerenin içine alın. Karıştırarak şekerin erimesini sağlayın. Şeker eriyip, su kaynamaya başladığında limonu ilave edin. Kıvam aldığında ocaktan alıp oda sıcaklığında dinlendirin.

Künefe için:

Kadayıfları elinizle minik parçalara ayırın. Bir kabın içine alın.

Üzerine eritilmiş tereyağını azar azar yedirerek ilave edin. Güzelce harmanlayın.

Peynirlerinizi ince ince dilimleyin. Tavanızı yağlayın ve kadayıfların bir bölümünü tabanına yayın. Elinizle iyice bastırın.

Üzerine dilimlenmiş peynirleri dizin. Geriye kalan kadayıfları üzerini tam kapatacak şekilde yayın.

Ocağın altını açın. Bir tarafını 5 dakika kadar pişirin. Tencere kapağını üzerine tamamen kapatın ve tavayı ters çevirin. Kadayıfı kapağın üzerine aktarın.

Tavayı tekrar yağlayın. Künefeyi tavaya dikkatli bir biçimde aktarın ve diğer tarafını da kızartın.

Ilık şerbeti künefeye verin. Şerbeti çekince ocaktan alın ve tabağa aktarın. Üzerini Antep fıstığı ile süsleyerek servis edin.