Yerel seçimler yaklaşırken, yer yer partilerin stratejileri de netleşmeye başladı. Dersim’de bir süredir yürütülen ittifak çalışmaları sonucunda DEM Parti ile görüşmelerin tıkanması üzerine EMEP, SMF, EÖC ve TİP yerel seçimler için ittifak kurmak için çalışmalara başladıklarını açıkladı. İttifak görüşmelerine dair DEM Parti’den bir açıklama yapılmazken, EMEP Dersim İl Başkanı Ergin Tekin, en geniş ittifakı savunduklarını ancak DEM Parti ile görüşmelerin tıkandığını söyledi. Seçim için neden DEM Parti ile de ittifak yapılmadığı tepki çekti.

DEM PARTİ İLE İTTİFAK GÖRÜŞMELERİ TIKANDI

Emek Partisi (EMEP) Dersim İl Örgütü geçtiğimiz hafta, yerel seçime dair açıklama yaptı. Açıklamanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan EMEP Dersim İl Başkanı Ergin Tekin, Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) ile yaptıkları ittifak görüşmelerinde bir ilerleme kat ettiklerini ancak DEM Parti ile bir tıkanma yaşadıklarını söyledi. Zamanın dar olmasına rağmen ittifak çağrılarını sürdürdüklerini belirten Tekin, EMEP’in seçime girme taktiğinin halkın eğilimi olduğunu dile getirdi. Tekin, yıllardır güçlü bir ittifakı savunduklarını belirterek, halkın geniş kesimlerinin de en geniş ittifakı kurma çağrısı yaptıklarını aktardı. Tekin, il merkezinde en geniş ittifakı sağlayamasalar dahi ilçelerde ki ittifak görüşmelerinde esnek davranılması çağrısını da yaptı.

EMEP, SMF, EÖC VE TİP İTTİFAK KURMAK İÇİN ÇALIŞMA KARARI ALDI

Bu açıklamanın ardından Dersim’de Emek Partisi (EMEP), Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Emek ve Özgürlük Cephesi (EÖC) ve Türkiye İşçi Partisi (TİP), 31 Mart yerel seçimleri için ittifak kurmak için çalışma kararı aldıklarını açıkladı.

GÜÇLÜ İTTİFAK İÇİN ÇAĞRI YAPILDI

Kurumlar adına ortak açıklamayı okuyan EMEP Dersim İl Başkanı Ergin Tekin, "İttifakı oluşturan halk güçleri olarak emeği, üretimi ve şeffaflığı merkeze koyan bir tutumla demokratik, halkçı bir belediyecilik anlayışında hareket edip, halk güçlerinin en geniş demokratik ittifakını örerek burjuva belediyeciliğine karşı halkın alternatif belediyeciliğini birlikte oluşturacaklarını" dile getirerek Tekin, şöyle devam etti: "Yukarıda özetlemeye çalıştığımız politik muhteva doğrultusunda hareket ederek, Dersim’in bütün birikimlerini ve kazanımlarını merkeze koyarak, sahiplenerek ve ayrımsız tüm devrimci, demokratik, ilerici ve yurtsever dinamikleri kapsayan, Dersim’in tarihsel, siyasal ve sosyolojik gerçekliği ve özgünlüğünü esas alan en geniş demokratik ittifakı savunarak kazanımla çıkmak tek politik doğrultumuzdur. Somut olarak Dersim merkez, ilçeler ve bir beldeyi kapsayan ortak program, ortak yönetim ve ortak protokolün en doğru, birleştirici ve demokratik bir ittifak olduğunu savunuyoruz. Bu tutum etrafında birleştiğimizi buradan halkımıza ilan ediyoruz. Çağrımız Dersim halkına ve tüm demokratik güçleredir: Halkın birliğini, çıkarını ve kazanımlarını merkeze koyan bir siyasetle ve ortak program, ortak yönetim ve ortak protokolü kapsayan demokratik ittifak süreciyle birleşmeye ve Dersim halkının taleplerine kulak vermeye çağırıyoruz.”

SAKIK: DEVRİMCİ DAYANIŞMANIN HUKUKU BÖYLE Mİ OLMALI?

Yapılan ittifak sonrasında birçok kişiden tepkiler gelmeye başladı.

DEM Parti Ağrı Milletvekili Sırrı Sakık, “Devletin tüm imkânlarına, gücüne, kayyum politikalarına ve yeni ittifaklara rağmen DERSİM’i ve daha birçok yeri halkımızın desteğiyle kazanacağız! Kürtler sırf devrimci dayanışma adına Gaziantep’te vekillik hakkını EMEP’e verdi. Kanımız ve canımızla kazandığımız mevzilerdir oralar. Devrimci dayanışma hukuku gereği çok zaman mücadele birliği sağlandı. Seçilir seçilmez DEM’den ayrılıp kendi yollarına devam ettiler.

Şimdi de gelinen nokta daha önce kıl payı kaybettiğimiz Dersim’de DEM Parti’ye karşı ittifakın kurulması. Devrimci dayanışmanın hukuku böyle mi olmalı?” diye sordu.

DEMİRBAŞ: BUNLARDA VEFA YOK

Kürt siyasetçi Abdullah Demirbaş da, “EMEP, DEM kazanmasın diye ittifaklara giriyor. Biz ise onlar milletvekili kazansın dedik. Türk solcularının sonu budur. Onlar da diyor ‘Devletimize hizmet edelim Kürt anasını görmesin.’ Daha önce sol adına Dilsad Cambaz hem milletvekili idi hem de bize kaybettirdi. Bunlarda vefa yok.”

IŞIK: HESAPLARI NEDİR?

Gazeteci Fehim Işık ise, şu soruları sordu: “İttifak DEM Parti'ye karşı mı kuruldu? DEM Parti ile hangi sorunları yaşadılar ki ayrı bir ittifakı ilan etme gereği duydular? Niçin böyle bir ittifak ile DEM Parti'ye karşı güç gösterme hesabına girdiler? Nedir hesapları? Yani bu ittifakın tarafları Dersim'de DEM Parti'nin adayını destekleseler, bu kez de onlar Kürt halkının adayları ile devrimci dayanışma gösterseler dünyanın sonu mu gelir? Bunu yaptıklarında hangi ilkeleri sarsılır? Onca vekilliği Türkiye devrimci hareketlerine mücadeleyi büyütmek adına gözünü kırpmadan veren partiye Dersim Belediyesi'ni çok görenler ne kadar dost olur? Ne kadar güven verir?.”

Kaynak: (HABER MERKEZİ)