Haber – İbrahim İnanç Yıldız

Diyarbakır Eczacılar Odası, geçtiğimiz yıl Trendyol adlı online alışveriş platformunda ilaç satışı yapan 3 firma ve aracı hakkında 20 Kasım 2021 tarihinde Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Oda yaptığı suç duyurusunda, alışveriş sitesinde kare kodlu ilaçların 10 adeta kadar satışa sunulmasının halk sağlığını tehlikeye atan bir durum içerdiğini ifade ederek, ilaç satan firmaların cezalandırılmasını,ilaçların satılmasının yasaklanmasını ve linklere erişim engeli getirilmesini istedi. Bursa'da olan bir firma hakkında dava açılırken, diğer 3 firma ile ilgili de davanın açılması bekleniliyor.

Bursa 33. Asliye Ceza Mahkemesinde açılan davanın dün karar duruşması görüldü. Duruşmada internetten ilaç satışı yapan firma yetkililerine1 yıl 5 ay hapis cezası ve 5 gün adli para cezası verildi. Karar daha sonra yasada yer alan "iyi hal indirimi" ile 10 ay hapis cezası ve 4 gün adli para cezasına düşürüldü. Cezanın infazi için hükmün açıklanması geri bırakıldı.

İnternetten ilaç satışına yönelik yasaklama ve erişim engeli kararı verilmezken, karar sonrası Trendyol’un kendi platformunda ilaç satan firmaların ilanlarını kaldırdığı öğrenildi.

“İnternetten satılan ilaçlar insan sağlığını tehdit ediyor”

Konuyla ilgili Diyarbakır Eczası Odası tarafından yapılan açıklamada, “Çeşitli platformlarda internetten ve eczane dışı kaynaklardan ilaç, gıda takviyesi, vitamin gibi ürünlerin satışının halk sağlığı açısından tehlike arz ettiğini defalarca dile getirdik. İnternette satılan ilaçlar herhangi bir denetimden geçmemekte, üzerinde yazan ile içeriğini oluşturan etken maddeler birbirini tutmamaktadır. Özellikle “bitkisel ve doğal” başlığı altında satılan denetimsiz ilaçlar tehlike saçmaktadır. Geçtiğimiz yıllarda bu ilaçların satışı ile ilgili Türk Eczacıları Birliği’nin yürüttüğü mücadele ile yüzlerce internet sitesine erişim engeli getirilmiş ancak pandemi sonrası bağışıklık arttırmaya olan ilgiyi kullanarak bu satışlar yeniden yükselmiştir. Ülkemiz ne yazık ki bir gıda takviyesi çöplüğüne dönüşmüştür. İlaç, gıda takviyesi ve vitaminler kişinin diğer hastalıkları ve sağlık öyküsü gözetilerek doktor ya da eczacı kontrolünde kullanılmalıdır. İnternetten alınan ilaçlarda doğal olarak kişinin sağlık öyküsü gözetilmemekte, yan hastalıklar dikkate alınmamaktadır. Bu ürünlerin saklama ve korunma koşulları, tüketiciye ulaşana kadar geçirdiği evreler bilinmemektedir” denildi.

“İlacın tek güvenilir adresi eczanelerdir”

Eczaneden satılan ilaçların Sağlık Bakanlığı’nın denetimi altında ve İlaç Takip Sistemi’ne kayıtlı olduğu belirtilen açıklamada, “Dolayısıyla sahte olması ya da kişiye zarar vermesi mümkün değildir. Gerek ilaçlar gerek farmasötik formdaki bitkisel ilaçlar ve gıda takviyeleri sadece eczacı inisiyatifinde ve danışmanlığında halka ulaştırılmalıdır. İlaçlar hekim kontrolünde ve eczacı danışmanlığında halka sunulması gerekirken eczane dışı kaynaklardan ve internetten yapılan satışlar, bu iki önemli sağlık profesyonelini devre dışı bırakarak pek çok soruna davetiye çıkarmaktadır. İlaç ve sağlığa dair ürünlerin tek ve güvenilir adresi eczanelerdir” denildi.

Editör: Ali Çekdar KORKMA