ÖZEL HABER - Güneş OCAĞA

Ermeni Cemaati'nin dünyadaki en büyük ikinci kilisesi olan Diyarbakır merkez Sur İlçesi'ndeki Surp Giragos Ermeni Kilisesi'nde turist rehberi olarak 11 aydır görev yapan Ermeni sanatçı Udi Yervant, hayatıyla ilgili gazetemiz Güneydoğu Ekspres'e konuştu. Aslen Liceli olan Yervant, 2013 yılında başlatılan barış sürecinde, o dönemki Kültür Bakanı Ömer Çelik'in Amerika'ya gidip kendisiyle görüşmesi sonucu Diyarbakır'a döndü.

Udi̇ Yervant’in Hayat Hi̇kayesi̇5


UDİ YERVANT ASLEN LİCELİ

1928 yılında dedesinin Lice'den merkez Suriçi'ndeki Gavur Mahallesi'ne göç ettiğini belirten Yervant, "Yakup Bostancı ve Hatun Hanım'ın oğlu olarak 1 Ocak 1965 tarihinde Gavur Mahallesi'nde dünyaya geldim. İlk müzik eğitimimi Surp Giragos Ermeni Kilisesi'nin korusundan aldım. Zamanında yaşadığımız sorunlar nedeniyle ailecek İstanbul'a göç ettik. 1976 yılında İstanbul'da Üsküdar Musiki Cemiyeti'ne katıldım, üç yıl süresince Türk Musikisi Konservatuarı'nda korist olarak eğitim gördüm.

Aynı dönemde ud çalmaya başladım ve müzik kariyerime adımlar attım.1980'lerde Zeki Müren, Alâattin Şensoy, Adnan Şenses gibi ünlü müzisyenlerle çalıştım. Ermenice yaptığım iki kaset sonrası Ermeni topluluğu içerisinde de artık tanınan bir şahsiyet oldum. Ermenice, Kürtçe ve Türkçe şarkılar seslendiriyorum" dedi.

Udi̇ Yervant’in Hayat Hi̇kayesi̇3


AHMET KAYA'NIN YAŞADIĞI DURUMUN BENZERİNİ YAŞADI

Ermeni kimliği ve müziğinden kaynaklı Ahmet Kaya'nın yaşadığı durumu yaşadığına dikkat çeken Yervant, "1992 yılında bu nedenden kaynaklı

Amerika'ya gittim. Los Angeles kentinde 21 yıl yaşadım. Burada 13 tane CD çalışması yaptım. Çıkardığım CD'ler şöyle; 

2000 Sen Gideli


2001 Duvardan Duvara Diyarbakır Dansı

2002 Maro Can

2003 Gül Destesi

2004 Dicle Başında

2006 Sırrını Surlarına Fısıldayan Şehir Diyarbekir

2007 Tango ve Diyarbakır

2008 Taşlar Şahit

2009 Diyarbekir Diyarım Yitirmişem Yanarım

2009 Diyarbakır El Sallıyor

2010 Murad

2011 Gittiler İşte

2012 Ula Fille Hoş Geldin

MESAM’a kayıtlı 30 bestem var. Bu bestelerden bazıları; Duvardan Duvara Diyarbakır Dansı, Dicle Başında, Eyvahlar Kekom, Yanarım, Canan, Sulu Gözlü Kapılar, Dağlar Dağlar Viran.İlk bestelerimi Amerika'da yapmış oldum. Amerika'nın yanı sıra Avrupa'nın birçok kentinde de konserler verdim" dedi.

Udi̇ Yervant’in Hayat Hi̇kayesi̇4

BARIŞ SÜRECİNDE TÜRKİYE'YE DÖNDÜ

2013 yılındaki barış sürecinde Türkiye'ye geri dönen Yervant, son olarak şunları söyledi: "2013 yılında bir barış süreci başlatıldı. O dönem Ömer Çelik Kültür Bakanı’ydı. beraberindekilerle Amerika'ya geldi ve Türkiye'ye geri dönmem için benimle konuştular. Ben de bu barış sürecinde geri döndüm. Tabi ki de Diyarbakır'a geldim. 2013 yılından beri buradayım. Sınavlara girdim, devlet korusunu kazandım. İstediğim her yerde görev yapabilirdim, ama ben haliyle Diyarbakır'ı seçtim. 10 yıl çalıştım. Bir yıldır emekliyim. 11 aydır Surp Giragos Ermeni Kilisesi'nde turist rehberliği yapıyorum."

Muhabir: Güneş OCAĞA